'Het is weekend!'
Veel mensen laten zich in het weekend lekker gaan: tijd om te ontspannen en te genieten van al het lekkere eten. Snoepen hoort daar ook bij! Deze populaire snoepsmoes is diep verankerd in hoe we naar het weekend kijken. Je hebt de hele week hard gewerkt, verplichtingen nagekomen en je beste beentje voorgezet, dus nu is het tijd om jezelf te verwennen. Onderzoek wijst uit dat mensen in het weekend vaak aanzienlijk meer calorieën binnenkrijgen dan op doordeweekse dagen, waardoor ze onbewust eerdere inspanningen tenietdoen.
'Eén snoepje meer of minder maakt ook niet uit'
Heb je in je middagpauze al toegegeven aan een koekje? Dan ligt dit excuus op de loer. Deze komt vaak voort uit een combinatie van gewoonte en de behoefte om jezelf iets extra's te gunnen zonder je schuldig te voelen. Gedragspsychologie legt uit dat mensen soms de neiging hebben om kleine 'uitzonderingen' te rechtvaardigen, vooral als het om kleine hoeveelheden gaat.
Hoewel één snoepje echt geen kwaad kan, blijft het in de praktijk vaak niet bij dat ene snoepje. Daarom is dit excuus ook zo gevaarlijk. Als het een gewoonte wordt om steeds meer te pakken, kan dat ertoe leiden dat die zak snoep tóch diezelfde middag nog opgaat.
'Het is een beloning voor mijn harde werk' (of omdat je hebt gesport)
Je hebt hard gewerkt vandaag: lange meetings gehad en deadlines gehaald, dus je verdient dat koekje bij de koffie. Het is een manier om jezelf te belonen voor al die inspanningen en om even tot rust te komen. Dit soort kleine verwennerijen kan je humeur verbeteren en je een boost geven, wat belangrijk is na een drukke werkdag. Bovendien maakt het samen genieten met collega’s van die pauze het nog gezelliger.
Maar ook na een workout vinden veel mensen dat ze zichzelf mogen verwennen met een lekkere snack. Zo’n snoepmomentje telt als 'beloning na inspanning' en activeert het beloningssysteem in je hersenen. Helaas overschatten mensen vaak hoeveel ze verbrand hebben en hoeveel calorieën in de snack zitten.
'Ik ben nu eenmaal een levensgenieter'
Veel mensen praten snoepen voor zichzelf goed en vinden dat af en toe genieten van een lekkernij bij het leven hoort. Dit komt voort uit de overtuiging dat het belangrijk is om niet te streng voor jezelf te zijn. Degenen die dit zeggen, hechten veel waarde aan genieten en zien eten als een onderdeel van hun levensvreugde.
'Het is gewoon ongezellig zonder iets lekkers'
Voor veel mensen hoort iets lekkers eten bij gezellig samen zijn. Het versterkt het gevoel van genieten met elkaar en zorgt voor een warm gevoel. Maar als je denkt dat gezelligheid niet kan zonder snacks, eet je soms ongemerkt meer dan je eigenlijk wilt of nodig hebt. Bovendien lijkt het vaak minder gezellig om samen aan een wortel te knagen dan om een bakje chips te delen. Is dat echt zo'n groot verschil?
'Ik heb al heel gezond gegeten vandaag'
Dus verdien ik een traktatie! Dit is een excuus dat vaak wordt gebruikt om later iets ongezonds toe te staan. Mensen denken dat ze zichzelf kunnen belonen omdat ze goed hebben gegeten.
We vinden dit excuus soms niet zo verkeerd, want door jezelf af en toe iets lekkers te gunnen, hou je een gezond voedingspatroon beter vol dan wanneer je ontzettend streng voor jezelf bent. Maar wacht... verzinnen we nu een nieuw excuus erbij?