Uh-oh: 6 symptomen die wijzen op een slaaptekort

En dat kan serieuze gevolgen hebben.

slaaptekort

Stress, verdriet, drukte, een verstoord ritme of fysieke problemen; het zijn allemaal mogelijke oorzaken van slecht slapen. Een keertje is niet erg, maar is het nacht op nacht hetzelfde verhaal? Dan kan er een slaaptekort ontstaan met serieuze gevolgen.

Slaaptekort

Wanneer je langere tijd slecht slaapt, merk je op een gegeven moment helemaal niet meer hoe moe je eigenlijk bent. Dat stelt Joseph Ojile, medisch directeur van het Clayton Sleep Institute. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Herken jij één of meerdere van onderstaande zes symptomen? Dan geeft je lichaam aan dat het tijd is om rust te pakken en op tijd je bed in te duiken.

1. Chagrijnig

Ben jij normaal gesproken vrolijk en vriendelijk tegen iedereen, maar reageer je nu vaker chagrijnig? Dan heb je wellicht te weinig slaap gehad. Kleine dingen waar je je normaal gesproken niet druk over maakt kun je bij een slaaptekort ineens heel vervelend vinden.

2. Neerslachtig of somber

Een neerslachtig of somber gevoel kan ook wijzen op een slaaptekort. Wanneer je merkt dat je in gesprekken vaker reageert met ‘het is wat het is’ of ‘zo is het nu eenmaal’, moet er een belletje gaan rinkelen. Als je moe bent heb je geen energie meer om in een gesprek te stoppen.

3. Hongerig gevoel

Heb je continu een hongergevoel en raak je maar niet verzadigd? Dan heb je wellicht een slaaptekort. Weinig nachtrust leidt tot een lager niveau van leptine (het hormoon dat je eetlust remt) en een hoger niveau van ghreline (het hormoon dat je eetlust stimuleert). Wanneer je voor de zoveelste keer in huis op zoek gaat naar iets lekkers, kun je dus beter je bed induiken.

4. Onzuivere huid

Een onzuivere huid is een van de meest voorkomende symptomen van een slaaptekort. Onzuiverheden ontstaan doordat je huid slapper wordt en minder gehydrateerd is doordat je weinig slaapt.

5. Vaak ziek

Te weinig slaap verslechtert je immuunsysteem. Omdat je lichaam moeite heeft met het afweren van bacteriën, word je vaker ziek of ben je sneller verkouden. Mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen, hebben een hoger risico op een verkoudheid dan mensen die zes uur (of meer) slapen. Dat blijkt uit een studie van The Journal of Neuroscience.

6. Geen zin in seks

Als je heel erg moe bent, is met je geliefde tussen de lakens duiken wel het laatste waar je aan denkt. Bij mannen verlaagt een slaaptekort het testosteronniveau, waardoor de interesse in intimiteit vermindert. Een beetje extra slaap kan dus geen kwaad in dit geval.

Chronisch slaaptekort

Komen deze symptomen je bekend voor? Dan is het belangrijk om na te gaan waar je slaaptekort vandaan komt. Wanneer dit langdurig aanhoudt, kun je last krijgen van een chronisch slaaptekort. Je lichaam krijgt dan geen normale signalen meer door. Ook wordt het dan steeds moeilijker om ervan te herstellen. Tevens is het een risicofactor voor de volgende problemen:

- Geheugen- en concentratieproblemen

- Gebrek aan energie

- Slechter humeur, stemmingswisselingen

- Aantasting van het spraakvermogen

- Lagere reactiesnelheid

- Hoofdpijn

- Verminderd immuun- of afweersysteem

- Hoge bloeddruk

- Depressie

- Huidveroudering

- Meer kans op hartproblemen

- Verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock