Slaapexperts: deze voeding staat je nachtrust in de weg

Deze dingen kun je beter niet eten voor het slapengaan.

Niet eten slapen

Het kan zomaar gebeuren: je wilt gaan slapen en voelt je maag dan knorren. Met honger naar bed is niks en dus eet je nog wat. Op zich niet erg, behalve dat bepaalde voedingsmiddelen volgens slaapexperts een negatief effect op je nachtrust hebben.

Vette hap

Slaapspecialist Richard Shane vertelt aan Gazet van Antwerpen dat het helemaal niet erg is om nog iets kleins te nemen voordat je gaat slapen. ”Zolang het maar geen vette hap is”, voegt hij eraan toe. ”Je moet het spijsverteringssysyteem niet te veel aanwakkeren als de rest van je lichaam schreeuwt om rust en slaap.”

Chocolade

Een blokje chocolade voor het slapengaan lijkt misschien onschuldig, maar het kan je nachtrust flink verstoren. Net zoals koffie bevat ook chocolade cafeïne. Wel in mindere mate, maar het heeft wel degelijk een negatief effect op je slaap.

Pittig eten

Niet alleen een vette hap en chocolade kun je beter laten staan voordat je gaat slapen, ook pittig eten is geen goed idee wanneer je ‘s avonds trek krijgt. ”Kies voor een maaltijd met neutrale smaken”, zo adviseert Shane. Pikant eten kan de maag namelijk irriteren, wat leidt tot brandend maagzuur en een ongemakkelijk gevoel. Daarnaast zorgt pittig voedsel ook voor extra histamine, een organische verbinding die betrokken is bij verschillende fysiologische processen. De aanmaak ervan is bepaald niet bevorderlijk voor je nachtrust. Integendeel: het maakt je juist alerter.

Food
  • kookfans
  • iStock