Smoesjeskoninginnen, opgelet: je kunt écht allergisch zijn voor sporten

Slecht geslapen, je sportkleding vergeten of een hond die uitgelaten moet worden: allemaal smoesjes die je kunt gebruiken als je geen zin hebt om te gaan sporten. Helaas zijn deze smoesjes vrij doorzichtig. Op zoek naar een écht excuus? Dan hebben we goed nieuws: je kunt namelijk allergisch zijn voor sporten!

allergisch

Allergisch voor sporten

Ja, je leest het goed: je kunt allergisch zijn voor sporten. Deze allergie wordt anafylaxie genoemd, en hoewel het niet vaak voorkomt, bestaat het wel degelijk. Mensen die lijden aan exercise-induced anaphylaxis kunnen last hebben van symptomen zoals roodheid, netelroos, hevige zwelling van de lippen, tong of keel, benauwdheid en piepende ademhaling, duizeligheid of flauwvallen door een snelle daling van de bloeddruk, diarree en in zeer ernstige gevallen zelfs cardiovasculaire collaps – een fatale storing van hart en bloedvaten. Een serieuze zaak dus!

Zeldzame aandoening

Er is slechts een kleine groep die daadwerkelijk aan deze aandoening lijdt, namelijk ongeveer 50 op de 100.000 mensen. Hoe deze allergie ontstaat, is nog steeds onduidelijk, maar er lijkt een verband te zijn tussen voedselallergieën en sport. Met name tarwe en schelpdieren zouden triggers kunnen zijn, maar ook paracetamol behoort tot dit rijtje.

"Het is zeldzaam, maar lichamelijke activiteit, meestal krachtige, kan anafylaxie opwekken", benadrukt gecertificeerd allergoloog en immunoloog Ratika Gupta over de allergische reactie. "Meestal zijn er andere subtiele triggers die werken in combinatie met fysieke activiteit. Deze symptomen kunnen verschillende zijn."

Een allergische reactie kan ontstaan wanneer iemand overgevoelig is voor bepaalde stoffen, de zogenaamde allergenen. Je lichaam reageert heftig wanneer je met zo'n stof in aanraking komt. De symptomen kunnen uiteenlopen van lichte jeuk tot, zoals eerder beschreven, ernstige ademhalingsproblemen. Gelukkig hoeven we niet bang te zijn dat deze heftige allergie ons overvalt, want zoals we al hebben vermeld, is er slechts een kleine groep die hier last van heeft. Het is ook belangrijk om een beetje buiten adem zijn en een rood hoofd na een lesje cardio niet te verwarren met de allergie. Jammer!

Health
  • Fem-Fem, Een Vandaag
  • Adobe Stock