Tanden bleken
Een mooie, stralende lach met rechte, witte tanden. Wie wil dat nou niet? Natuurlijk is goede mondverzorging de basis voor een gezond gebit, maar sommige mensen hebben nu eenmaal meer aanleg voor het verkleuren van hun tanden dan anderen. In dat geval kun je ervoor kiezen om je tanden te laten bleken, hetzij professioneel of met producten die thuis gebruikt kunnen worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de werkzame stof waterstofperoxide, maar wat is dit eigenlijk precies?
Waterstofperoxide
Waterstofperoxide is een chemische stof die bestaat uit een verbinding van waterstof en zuurstof. Je kunt het aantreffen in ontsmettingsmiddelen, bijvoorbeeld voor wondjes, of om tanden of je haar te bleken. In deze gevallen bevatten de producten vaak lage concentraties van het waterstofperoxide, zodat ze veilig in gebruik zijn. Waterstofperoxide werkt doordat het zuurstof afgeeft. Dit maakt het effectief in het doden van bacteriën, schimmels of andere organismen. In hogere concentraties is het een stuk krachtiger en ook gevaarlijker. In deze gevallen wordt het gebruikt in industrieën, bijvoorbeeld als schoonmaakmiddel of zelfs als raketbrandstof.
Toepassing voor tanden bleken
Waterstofperoxide is ook een van de meest voorkomende ingrediënten die worden gebruikt om tanden witter te maken. Je vindt het terug in veel bleek- en mondverzorgingsproducten, zoals mondwater, tandpasta en bleekkits voor thuis. De reden waarom waterstofperoxide in veel producten voor het bleken van tanden wordt gebruikt, is omdat het afgebroken wordt tot kleinere moleculen, met name water en zuurstof, die vrije radicalen vrijgeven die vlekken van je tanden kunnen verwijderen en je tanden witter kunnen laten lijken.
De juiste concentratie
Volgens tandartsen kan waterstofperoxide veilig worden gebruikt voor het bleken van tanden, mits het op de juiste manier wordt gedaan. In een beperkte dosis en met een lage concentratie is het veilig voor je tanden en kan het helpen om vlekken en verkleuring van je tanden te verwijderen. Het is dus belangrijk om op de concentratie in de producten die je koopt te letten.
In Nederland is er strenge wetgeving rondom de concentraties van waterstofperoxide. Voor cosmetische toepassingen, zoals tanden bleken, mag aan consumenten alleen waterstofperoxide worden verkocht met een concentratie van maximaal 0,1 procent. Tandartsen en mondhygiënisten mogen tot 6 procent gebruiken in hun praktijk, en dit is alleen toegestaan voor mensen vanaf 18 jaar.
In Amerika liggen deze percentages veel hoger: tussen de 3 en 10 procent voor producten die de consument zelf kan kopen. Professionele behandelingen bij de tandarts kunnen hier zelfs tot wel 38 procent waterstofperoxide bevatten. Deze hoge concentraties mogen alleen door tandartsen worden gebruikt en worden strikt gecontroleerd om het risico op schade aan het tandglazuur en het tandvlees te minimaliseren.
Is het veilig?
Hoewel in Nederland de nadruk dus meer ligt op het voorkomen van problemen door een te hoge concentratie, is het belangrijk om te weten dat het gebruik van waterstofperoxide, zelfs in lage concentraties, niet voor iedereen geschikt is. Mensen met bepaalde problemen, zoals dun tandglazuur, gebrekkige of lekkende vullingen, gaatjes of ontstoken tandvlees, moeten voorzichtig zijn of het zelfs helemaal vermijden.
Vanwege de lage toegestane concentraties in Nederland, is de effectiviteit van whiteningproducten beperkt. Dit komt doordat zulke lage concentraties niet krachtig genoeg zijn om diepere verkleuringen of hardnekkige vlekken te verwijderen. Hoewel ze wel verschil kunnen maken, moet je vaak langere tijd de producten gebruiken om matig resultaat te zien. Tegelijkertijd word je door deze strenge regels wel beschermd tegen vervelende bijwerkingen zoals gevoeligheid of glazuurerosie. Wil je snel resultaat zien en het veilig aanpakken, dan kun je voor professionele tandbleekprocedures bij een tandarts kiezen. De hogere concentraties zijn effectief, maar de tandarts kan zien of jouw gebit geschikt is voor dit soort behandelingen.
- Byrdie, Zara Dental
- Adobe Stock