Waarom hardlopers een grotere kans hebben op tandbederf

Je zult het misschien niet verwachten, maar er is een kans dat jouw tandarts herkent dat je een hardloper bent zodra je je mond opent. We leggen je uit waarom de kans op een slecht gebit bij hardlopers hoger ligt. 

hardlopen tanden

Hardlopen en een slecht gebit

"Hardlopen kan behoorlijk belastend zijn voor je mondgezondheid", vertelt tandarts en hardloopster Elizabeth Turner aan Runners World. Uit een onderzoek onder Britse atleten, gepubliceerd in het British Dental Journal, bleek dat de helft van hen last heeft van tandbederf, terwijl dit bij volwassenen in dezelfde leeftijdsgroep gemiddeld slechts een derde is. Er zijn verschillende oorzaken voor te noemen.

Ademen door de mond

Bij het hardlopen ademen veel mensen door hun mond, wat kan leiden tot een droge mond. Dit is een probleem, omdat minder speeksel de kans op gaatjes vergroot. Speeksel speelt namelijk een cruciale rol in het wegspoelen van etensresten en het neutraliseren van zuren afkomstig van voedsel en bacteriën, waarschuwt tandarts en hardloper Jeremy Hoffman.

Tijdens intensieve trainingen verandert de samenstelling en dikte van speeksel. Bij zware inspanning wordt het vaak dikker en slijmeriger. Dit zorgt ervoor dat het eerder de suikers en zuren die tandbederf veroorzaken vasthoudt, in plaats van ze af te voeren.

Suikers

Daarnaast consumeren hardlopers vaak te veel suiker uit angst om zonder energie te komen zitten, stelt Hoffman. Al die zoete producten zoals gels, winegums en sportdranken, die je spieren van energie voorzien, voeden tegelijkertijd de bacteriën die van nature in je mond leven. Terwijl deze bacteriën de suikers verteren, produceren ze zuren die het tandglazuur aantasten en je tanden minder goed beschermen.

Hoffman legt uit dat tandartsen dit vaak zien als witte, krijtachtige lijnen op de tanden. Bij veelvuldig gebruik van sportdranken verschijnen deze lijnen vaak aan de basis van de tanden en kiezen, waar ze in contact komen met het tandvlees. Of bij de voortanden, die direct in aanraking komen met de drank tijdens het drinken. En dat terwijl dit normaal gesproken een gebied is waar tandbederf zeldzaam is.

De oplossing

Voor beide oorzaken geldt volgens de specialisten een simpele oplossing. Drink voldoende water tijdens het hardlopen of spoel simpelweg je mond ermee en spuug het vervolgens uit. Dit helpt om de mondflora te herstellen en zo je gebit te beschermen.

Health
  • Runners World
  • Adobe Stock