Lesje tandenpoetsen voor gevorderden: deze dingen mag je niet vergeten

Tandenborstel natmaken, een beetje tandpasta op je tandenborstel doen, poetsen en klaar: zo simpel is het toch? Dat kan voldoende zijn, maar als je het tandenpoetsen écht grondig wilt aanpakken en streeft naar een perfecte mondgezondheid, zijn er nog meer stappen die je kunt nemen.

tandenpoetsen

Tandenpoetsen

Het poetsen van je tanden is zoveel meer dan even snel met een tandenborstel aan de slag gaan voordat je de deur uitrent. Begrijp ons niet verkeerd: als je twee keer per dag je tanden poetst, ben je al heel goed bezig, want ongeveer een derde van de Nederlanders poetst zijn tanden minder dan twee keer per dag! Als je wel netjes twee keer per dag poetst, maar je mond- en tandverzorging naar een hoger level wilt tillen, hebben wij de nodige tips voor je.

Flossen

Flossen is ontzettend belangrijk voor gezonde tanden en tandvlees, en toch wordt het vaak vergeten. Flosdraad helpt om tandplak en voedselresten tussen je tanden en kiezen weg te halen op plaatsen waar je met een tandenborstel vaak niet goed bij kunt komen. Zo bescherm je je tandvlees tegen ontstekingen en tandvleesproblemen op de lange termijn.

Daarnaast helpt flossen om een frisse adem te behouden, omdat etensresten en andere bacteriën tussen je tanden en kiezen voor een onaangename geur kunnen zorgen. Tandplak, die door flossen wordt voorkomen, kan ook leiden tot verkleuring van je tanden. Flossen helpt dus ook om je tanden witter te laten lijken.

Interdentale borstels

Ooit gehoord van interdentale borsteltjes? In de volksmond worden deze mini-borsteltjes ook wel ragertjes genoemd. Nu lijkt het misschien overdreven om deze ragertjes te gebruiken als je al flost, maar dat is niet helemaal waar. Ze zijn vaak een uitstekend alternatief voor flosdraad en komen in verschillende maten om aan verschillende tandruimtes te voldoen.

Interdentale borstels zijn bijzonder effectief in het verwijderen van plaque en voedselresten, vooral tussen de kiezen. Flosdraad is prima om de ruimte tussen je kiezen te bereiken waar ze elkaar raken, maar dichter bij het tandvlees is er vaak meer ruimte tussen tanden en kiezen. Het kan lastig zijn om met flosdraad effectief tandplak te verwijderen in die hoeken. Het ragertje vult – dankzij de verschillende groottes waarin ze verkrijgbaar zijn – deze ruimte op, waardoor het reinigen veel makkelijkeren effectiever is.

Mondwater

Een andere mooie toevoeging aan je mondverzorgingsroutine is mondwater. Het draagt bij aan een frisse adem, vermindert de kans op gaatjes en ontstekingen. Bovendien kan fluoride helpen bij het remineraliseren van tandglazuur, wat belangrijk is voor het voorkomen van gaatjes. Maar let op, het kan niet als vervangen van tandenpoetsen worden gezien!

Oil pulling

Wellicht ben je het op TikTok tegengekomen: oil pulling. Deze van oorsprong Ayurvedische mondverzorgingstechniek adviseert om een eetlepel plantaardige olie, zoals kokosolie, sesamolie of zonnebloemolie, in je mond te nemen en deze gedurende 15 tot 20 minuten rond te spoelen. De theorie achter oil pulling is dat de olie bacteriën en toxines in de mond 'aantrekt' en vasthoudt, zodat je deze samen met de olie kunt uitspugen.

De meningen op TikTok zijn enthousiast; gebruikers beweren dat hun tanden witter zijn, hun adem frisser aanvoelt en ze geen gaatjes meer hebben gehad. Oil pulling kan een fijne toevoeging zijn aan je routine als je op zoek bent naar natuurlijke methoden om je mondgezondheid te verbeteren. Houd er echter rekening mee dat je deze methode niet moet gebruiken als vervanging voor andere belangrijke stappen zoals tandenpoetsen, flossen en het regelmatig bezoeken van de tandarts.

Health
  • Adobe Stock