Aha! Uitslapen in het weekend verkleint de kans op een depressie

Ben je op zoek naar een reden om dit weekend een uurtje langer in bed te blijven liggen? Dan zul je deze onderzoekers erg waarderen, want volgens hen kunnen extra slaapuren in het weekend de kans op een depressie verkleinen. Maar dat is nog niet alles, want het zou je ook nog eens zowel slimmer als slanker maken!

uitslapen weekend

Depressie

Veel mensen krijgen doordeweeks te weinig slaap; vaak al snel zo'n uurtje minder dan nodig. Hoewel de meeste experts zeggen dat je die gemiste slaap in het weekend niet volledig kunt inhalen, blijkt uitslapen op zaterdag en zondag toch succesvol te zijn. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat het de kans op depressie kan verkleinen.

Wetenschappers van de Zuid-Koreaanse Yonsei Universiteit bestudeerden 5500 mensen die doordeweeks regelmatig een uur slaap tekort kwamen. Als ze in het weekend twee uur langer sliepen, bleek hun kans op depressie met 48 procent te verminderen. Zelfs met slechts één uur extra slaap daalde het risico al met een derde. Opvallend genoeg hadden mensen die meer dan twee uur extra sliepen in het weekend juist een verhoogd risico op depressie.

Let wel: Het is natuurlijk het beste als je elke nacht consistent 7 tot 9 uur slaapt, zodat je in het weekend niet hoeft bij te slapen. Maar als dat niet lukt, kan uitslapen in het weekend zeker een positief effect hebben.

BMI

Eerder deed een Brits onderzoeksteam al onderzoek naar de slaapgewoonten van 2.156 volwassenen, aan de hand van hun BMI’s. Zij ontdekten dat degenen die gedurende de week niet genoeg slaap pakten maar het compenseerden in het weekend, een lager BMI hadden. “Door in het weekend langer te slapen, wordt je lichaam beschermd tegen obesitas”, aldus een van de onderzoekers.

Een tekort aan slaap gaat gepaard met een fluctuerende bloedsuikerspiegel, wat ervoor kan zorgen dat je sneller geneigd bent om naar zoete dingen te grijpen. Eerst om een oppepper te krijgen om vervolgens weer moe en futloos achter je bureau te zitten.

Brein

Maar dat is nog niet alles, want meer slaapuren in het weekend zouden je ook slimmer maken. Als je moe bent, wordt je brein trager en gaat je geheugen erop achteruit. Daarnaast wordt tijdens je nachtrust alle informatie van de dag verwerkt, wat beter lukt als je genoeg en goed slaapt. Genoeg reden om je dit weekend nog een keertje extra om te draaien!

Lifestyle
  • Welingelichte kringen, Mertro UK, Archief
  • Adobe Stock