Wat te doen bij een depressie onder jongeren?

Depressie is een veelvoorkomende ziekte; bijna een vijfde van alle Nederlandse volwassenen krijgt gedurende zijn of haar leven met chronische neerslachtigheid te maken. Wat kun je doen om een depressie te voorkomen? Op welke manier kun je met een depressieve stoornis omgaan? Vier tips die je helpen omgaan met een depressieve jongere.

Tip 1: spoor aan tot dagelijks mediteren

Slechts een paar minuten mediteren per dag zou al een positief effect hebben op je mentale staat, volgens Harvard-alumnus en expert op het vlak van positieve psychologie Shawn Achor. In zijn essay ‘Positive Intelligence’ gepubliceerd op Harvard Business Review, deelt hij inzichten die tot meer geluk leiden: bedenk en schrijf op waar je dankbaar voor bent, mediteer dagelijks twee minuten en beschrijf elke dag in jouw dagboek een memorabele belevenis van de afgelopen 24 uur. Mediteren is hierbij het sleutelwoord: door je terug te trekken uit de prikkels van je omgeving kom je in een kalme staat van zijn. Met name bij jongeren, wiens puberbrein tijdelijk uit balans is door alle ontwikkelingen die het doormaakt, is kalmte en rust cruciaal voor de mentale gezondheid.

Tip 2: wandel samen in de natuur

Bewegen en jezelf blootstellen aan daglicht is goed voor de aanmaak van vitamine D. Daardoor heeft wandelen een positief effect op de gezondheid. Een onderzoek van Schotse onderzoekers, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Mental Health and Physical Activity, toont aan dat wandelen een positieve invloed heeft op het behandelen van depressie. Daarnaast is omgeving van groot belang: tijd doorbrengen in de natuur heeft een positief effect op onze gemoedstoestand. De voldoening die een natuurrijke omgeving brengt, wordt ook onderstreept in Rachel Kaplan’s bij psychologen bekende boek ‘The Experience of Nature: A Psychological Perspective’. Ook het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP) moedigt depressieve jongeren aan om in beweging te blijven, en samen een wandeling maken nodigt misschien zelfs uit tot een mooi gesprek.

Tip 3: denk mee over een nieuwe hobby

Volgens neurowetenschapper Dr. Kelly Lambert, die onderzoek heeft uitgevoerd naar het verband tussen depressie en fysieke inspanning, zijn mensen niet geschikt voor het comfortabele leven dat we vandaag de dag hebben gecreëerd. In haar boek ‘Lifting Depression’ concludeert zij dat ons brein niet is mee-ontwikkeld en nog steeds behoefte heeft aan de fysieke inspanning die vroeger met ons dagelijkse leven gepaard ging. Onder psychologen is handenarbeid tegen depressie een bekend terrein. Zo worden creatieve materialen als verf, klei en steen bij creatieve therapietrajecten ingezet om depressies en angststoornissen te behandelen. Volgens het KJP is ‘leuke dingen doen’ belangrijk voor depressieve jongeren. Denk mee over een nieuwe hobby en probeer laagdrempelig te beginnen, bijvoorbeeld met vingerverven of schilderen. Zo kan plezier direct de boventoon voeren.

Tip 4: wees geduldig

Perfectionistische jongeren stellen vaak extreem hoge eisen aan zichzelf. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze zichzelf van alles verplicht zijn of een buitengewoon hoge verantwoordelijkheid voelen voor dingen die feitelijk niet hun zorg zijn. Perfectionisme en depressie gaan vaak hand in hand, met name door het onrealistische verwachtingspatroon dat perfectionisme opwekt. Daarmee krijgt de geest nooit rust, wat leidt tot een hoog risico op het ontwikkelen van een depressie. Daarom is het belangrijk dat je de jongere leert om compassie te ontwikkelen voor zichzelf. Dat betekent dat je hem of haar laat zien dat het oké is om rust te nemen op een off-day, en dat hij of zij daar de ruimte voor heeft. Wees geduldig, en zoek samen naar manieren om plezier te hebben, ook tijdens een drukke dag. Zo kunnen kleine geluksmomentjes depressieve jongeren helpen een goed gevoel op te bouwen over hun leven.

Heb je zelf hulp nodig, of ken je iemand die hulp nodig heeft?

In Hilvarenbeek, ten zuidoosten van de stad Tilburg in de provincie Noord-Brabant, ligt Yes We Can Clinics. De kliniek, die in 2010 door Jan Willem Poot is opgericht, is de grootste jeugdkliniek van Nederland en behandelt jaarlijks vele jongeren tussen de 13 en 23 jaar met psychische klachten, waaronder depressies. Ook worden jongeren met verslavingen, angststoornissen en gedragsproblemen bij Yes We Can Clinics behandeld. Lees meer over Yes We Can Clinics en de behandeling van depressie. Op de website van Yes We Can Clinics is uitgebreide informatie te vinden over het behandelprogramma.

Laatste nieuws