Onderzoek wijst uit: sport blijkt effectief tegen depressie

Er wordt zelfs gezegd dat het effect groter zou zijn dan therapie of medicatie.

depressie

Iedereen heeft wel eens een periode meegemaakt waarin ze wat minder lekker in hun vel zaten. Sommige mensen krijgen echter te maken met een depressie, iets waarvan de ernst een stuk groter is. Met behulp van therapie en medicatie kun je weer uit deze donkere periode klimmen. Een nieuw onderzoek geeft zicht op nog een extra hulpmiddel: sporten blijkt net zo effectief tegen depressie te zijn als medicatie. Daar willen we meer over weten!

Sporten als remedie

Al langere tijd waren er vermoedens dat sporten een positief effect heeft op depressie, maar behandelaars zijn terughoudend om hier uitspraken over te doen. Begrijpelijk natuurlijk, omdat depressiviteit een serieus probleem is waar men geen lukrake uitspraken over remedies moet doen.

Echter, deze vermoedens worden nu bevestigd door een studie die onlangs werd gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). De onderzoekers pakten alle onderzoeken die de effecten van lichaamsbeweging vergelijken met medicatie en therapie hebben bestudeerd, en zetten de uitkomsten op een rijtje. En wat blijkt? Sporten heeft meerdere positieve effecten op depressiviteit.

Soorten sport

Rustige vormen van bewegen zoals yoga of wandelen kunnen al helpen, maar uit de resultaten bleek dat hoe intensiever de sport, hoe groter de voordelen. Echter, luisteren naar je lichaam en wat die aankan, is altijd het beste advies. Forceer geen intensieve krachttraining als je lichaam veel meer behoefte heeft aan een wandeling door het bos. Opvallend was overigens het verschil dat in geslacht werd ontdekt: mannen hebben meer baat bij yoga, terwijl vrouwen meer profijt hebben van krachttraining.

We weten natuurlijk al langer dat sporten goed is voor onze mentale gezondheid. Dankzij de aanmaak van gelukshormonen zoals dopamine en serotonine krijgt je mentale toestand een boost, waar je op kunt teren als je je niet zo happy voelt.

Voorzichtigheid

Hoewel deze onderzoeksresultaten hoop bieden, benadrukken de wetenschappers dat voorzichtigheid geboden is. Als je kampt met een depressie, besluit dan niet meteen je therapeut af te bellen of je medicatie te laten staan. De deelnemers aan het onderzoek zijn namelijk slechts ongeveer een jaar gevolgd, waardoor niet gezegd kan worden of dit effect op de lange termijn misschien minder sterk is. Zie sporten daarom eerder als een toevoeging aan je route terug naar gezondheid.

Behandelaren raden wel degelijk aan om te gaan sporten wanneer je depressief bent. Naast de nodige therapie en eventuele medicatie kan sporten helpen om je beter te voelen. Sterker nog, voor mensen die antidepressiva slikken of in therapie zijn, lijkt het effect van sporten nog groter. Daarnaast is sporten altijd goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, een goede reden dus om je sportkleding tevoorschijn te toveren!

Fit
  • GGZ
  • Adobe Stock