Zero (of light) frisdranken veilig voor je tanden? Onzin, volgens experts

Omdat zero- of light frisdranken geen of minder suiker bevatten, is het aannemelijk om te denken dat dit, naast je gezondheid, ook een betere optie is voor je gebit. Maar is dat wel echt zo?

tanden suiker

Geen suiker

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: zero- of light frisdranken zijn vaak aantrekkelijk omdat ze minder suiker bevatten, maar ze zijn niet per se veiliger voor je tanden. Hoewel deze frisdranken geen suiker hebben die tandbederf veroorzaken, bevatten ze vaak zuren (zoals fosforzuur en citroenzuur) die de glazuurlaag van je tanden kunnen aantasten. Dit kan leiden tot gevoeligheid, tandbederf en andere tandproblemen.

Zuren

Experts, zoals de tandheelkundige professional Dr. Philip Lisk, benadrukt dat de zuurgraad in deze dranken vergelijkbare schade kan veroorzaken als frisdranken met suiker. Hoewel de overstap naar light frisdrank het suikerverbruik vermindert, elimineert het niet het risico van tandbeschadiging.

PH-waarde

Zo daalt de pH-waarde in je mond na het drinken van frisdrank door de hoge zuurgraad. Een lage pH-waarde bevordert demineralisatie van je tandglazuur, wat betekent dat essentiële mineralen zoals calcium en fosfaat uit het glazuur worden getrokken. Dit maakt je tanden kwetsbaarder voor schade.

Tanderosie

Tanderosie is het slijten van het tandglazuur door de inwerking van zuren, en frisdrank versnelt dit proces. Omdat het tandglazuur niet meer kan herstellen, wordt het dunner en zwakker. Na verloop van tijd kan dit leiden tot gevoeligheid, verkleuring en in extreme gevallen blootliggende tandzenuwen.

Schade beperken

Hoewel light of zero frisdranken dus geen suikers bevatten en minder gaatjes veroorzaken, zijn ze nog steeds schadelijk voor je gebit. Het is dan ook verstandig om ze met mate te consumeren. Ook kun je, om schade aan je gebit te beperken, het volgende doen:

  • Spoel je mond met water na het drinken om zuren te neutraliseren.
  • Gebruik een rietje om direct contact van de drank met je tanden te beperken.
  • Poets je tanden niet direct na het drinken van frisdrank; wacht minstens 30 minuten om het glazuur niet verder te beschadigen.

Deze tips kun je ook toepassen bij het drinken van reguliere frisdranken met suiker!

Health
  • Dentistnews, Voedingscentrum
  • Adobe Stock