Door slaaptekort eet je zóveel meer calorieën

Nieuw onderzoek wijst uit: slaaptekort leidt tot het eten van meer calorieën.

Door slaaptekort eet je zóveel meer calorieën

Net gegeten hebben en een uur later alweer honger hebben en onwijs hunkeren naar vet voedsel: wie een nacht te weinig heeft geslapen, is de dag daarop vaak onverzadigbaar. Dat is nu ook wetenschappelijk aangetoond. Nieuw onderzoek wijst uit: slaaptekort leidt tot het eten van meer calorieën.

Voor de studie, gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition, werd een grootschalig meta-onderzoek gedaan waarbij de resultaten van elf studies met in totaal 172 proefpersonen werden bekeken. Wat bleek: wie een nacht te kort slaapt, eet de volgende dag gemiddeld 385 calorieën meer. Dat is ongeveer evenveel als viereneenhalve boterham. Of tweeëneenhalve stroopwafel. Of een derde grote zak naturel chips.

Het vervelende nieuws: mensen met een slaaptekort verbruiken níet meer energie dan mensen die goed slapen. Oftewel: je verbrandt die 385 calorieën niet harder dan normaal. Daardoor kan een slaaptekort op de langere termijn leiden tot gewichtstoename. Bovendien ga je niet alleen meer eten, maar heb je ook trek in andere dingen. Zo eten mensen met een slaapgebrek sneller vet dan proteïnen, waardoor je een hongerig gevoel kunt houden.

Wat dan te weinig of genoeg slaap is? In de onderzoeken die bestudeerd waren vielen onder de ‘slechte slapers’ mensen die drieënhalf tot vijfeneenhalf uur per nacht sliepen, terwijl onder de ‘goede slapers’ mensen vielen die zeven tot zelfs wel twaalf uur per nacht sliepen.

Je weet wat je te doen staat!

Lees ook:

Beeld: iStock Bron: Science Daily