Nieuwe sporthype: kruipen

'Crawling workouts' zijn momenteel ontzettend populair. Wil jij ook leren kruipen? Lees er nu alles over op Happy In Shape.

Nieuwe sporthype: kruipen

Het ziet er misschien grappig en vreemd uit, 'crawling workouts' zijn momenteel ontzettend populair. Maar wat is nu eigenlijk het nut van kruipen?

Simpel: je traint er al je spieren mee: buikspieren, schouders, rug, armen en benen. Dit komt omdat je het niet gewend bent om deze houding aan te nemen. Je moet niet alleen kracht zetten in je benen, maar ook in je armen en middel. 

Geef jezelf tijd om te wennen

'Crawling workouts' zijn dus zeker aan te raden. En je hoeft niet bang te zijn, want je leert het zo. Maar let op: het is vermoeiender dan je denkt. Een baby is het gewend om te kruipen, maar wij zijn het al lang afgeleerd. Auteur Tim Anderson schreef een crawling-handleiding:

Ga niet meteen een halfuur rondkruipen als je anders bijna nooit sport, de kans dat je buikspieren dat al aankunnen, is erg klein. Drie minuutjes kruipen is al voldoende. Ik raad aan om het in het begin eerder als een warm-up te doen voor je cardio of krachtoefeningen.

Klaar om het te proberen? Wij zetten een paar kruipoefeningen voor je op een rijtje.

Baby crawl

Dit is de basisoefening. Je zet je handen en knieën op de grond en kruipt langzaam naar voren. Eerst linkerhand en rechterbeen, dan rechterhand en linkerbeen. Het is belangrijk dat je je rug rechthoudt en je buikspieren goed aanspant. 

Beer crawl

Doe de basisoefening, maar steun daarbij op de tippen van je tenen en hou je knieën van de grond. 

Leger crawl

Deze start je in de plankpositie. Je onderarmen moeten stevig op de grond liggen. Je kruipt vooruit door je onderarmen te gebruiken, je benen en voeten moeten zo min mogelijk bewegen.

Rups crawl

Ga met je voeten naast elkaar staan. Buig naar voren in een hoek van negentig graden, je handen moeten de grond raken. Wandel met je handen naar voren, je voeten moeten blijven staan. Zorg dat je uiteindelijk in een plankhouding bent en loop dan met je voeten naar je handen toe. 

Lees ook:

Deze workout zet je buikspieren in vuur en vlam

Buiten sporten in de winter: 5 do's

Beeld: iStock, bron: nina.be