Forever young: alles over gezond ouder worden

Op dit moment worden Nederlandse vrouwen gemiddeld 83 jaar. Maar dat cijfer gaat een fikse sprong nemen, zeggen deskundigen op het gebied van veroudering. We zouden straks zelfs de 130 jaar (!) kunnen aantikken. Hoe dan? En wat kun je nu zelf al doen om vitaal oud te worden? 

Forever young

Forever young

Een paar jaar geleden was het groot nieuws: de anti-verouderingspil. Een injectie of tabletje zou voortaan genoeg zijn om het proces van ouder worden te vertragen. Zoals Rapamycine, een kleine donkergele pil die op recept verkrijgbaar is. Als je ’m rond je 65ste neemt en de akelige bijwerkingen – misselijkheid, lusteloosheid, darmkrampen, urineweginfecties, zweren in je mond – een halfjaar voor lief weet te nemen, dan zou je er weer een tijdje vol frisse energie tegenaan moeten kunnen. Om preciezer te zijn: tot ver nadat je je 100ste verjaardag hebt gevierd.

De ontwikkeling van Rapamycine staat niet op zichzelf, want wetenschappers buitelen de laatste tijd over elkaar heen met de ene na de andere verjongingsontdekking. Zo worden ook de stofjes NAD+ en Resveratrol als levenselixers aangeprezen, omdat in studies is aangetoond dat ze zorgen voor een reset van je lichaam. Kapotte weefsels worden weer soepel, reparatiemechanismen werken weer als een tierelier, het bloed stroomt weer lustig door je aderen. Gevolg: je leeft zo’n 25 procent langer. Althans, als de medicijnen werken zoals wordt gedacht.

Lange termijn

Veel anti-verouderingsmiddelen zijn nu alleen nog getest op dieren, niet op mensen. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de precieze werking, welk effect de middelen precies hebben op onze celgroei en hoe dat op de lange termijn uitpakt. De stoffen die op dit moment de grootste kanshebbers zijn om onze gemiddelde leeftijd naar de 130 jaar te katapulteren, zijn Metformine, AKG, NAD+ en Glycine. Naar alle middelen wordt op dit moment veel onderzoek gedaan, waarbij vooral de resultaten met Metformine en AKG in een ver en veelbelovend stadium zijn.

Zo is bijvoorbeeld al bekend dat Metformine, een middel dat aan mensen met diabetes wordt voorgeschreven om hun bloedglucosewaarden te verlagen, bij gezonde mensen van middelbare leeftijd zorgt voor verbetering van hun cellen. Op dit moment worden in een grotere studie duizenden mensen gevolgd om te toetsen of deze bijwerking van anti-veroudering ook in groter verband zichtbaar is, maar hoogstwaarschijnlijk zal dat inderdaad het geval zijn. Als dat blijkt te kloppen, dan komt het middel op de markt. Maar dat kan makkelijk nog jaren duren.

Herstellen

Wil je de tikkende tijdbom die veroudering heet nu alvast een halt toeroepen, dan is er goed nieuws. Er zijn diverse pillen en medicamenten op de markt waarvan nu al wetenschappelijk is bewezen dat ze het verouderingsmechanisme vertragen. Neem vitamine D. Veel mensen weten wel dat het schadelijk is als je een tekort aan vitamine D hebt, bijvoorbeeld omdat je jezelf niet voldoende blootstelt aan de zon. Dat komt omdat je vitamine D nodig hebt voor je celdeling. Is er niet genoeg vitamine D op voorraad in je lichaam, dan gaat de celdeling niet goed en verouder je sneller.

Zo zijn er nog veel meer ingrediënten waarvan bekend is dat ze onze cellen goed laten functioneren en daarmee de vitaliteit van onze organen verbeteren. Stel: je gaat op je 40ste supplementen slikken waar die ingrediënten in zitten, dan maak je de cellen die in de jaren daarvoor schade hebben opgelopen – bijvoorbeeld door veel stress, roken, veroudering of slecht slapen – weer beter. Het idee is dat je daardoor een langere healthspan krijgt. Daarmee wordt bedoeld dat je langer gezond kunt leven, omdat je lichaam jong blijft terwijl je chronologische klok doortikt. De belangrijkste vraag is dan: welke supplementen ga je slikken?

Verder lezen? In de nieuwste Happy in Shape lees je alles, inclusief do's en dont's, over gezond ouder worden. Nu in de winkel!

Health
  • Tekst: Fleur Baxmeier
  • Adobe Stock