Oh no: deze voedingsmiddelen kunnen het verouderingsproces versnellen

Sommige mensen lijken wel vijf jaar jonger, terwijl anderen ouder worden geschat dan ze daadwerkelijk zijn. Dat zou weleens deels kunnen liggen aan je dieet! Als je het verouderingsproces wilt vertragen, kun je deze voedingsmiddelen beter vermijden.

verouderingsproces

Snoep

Snoep zit vol doorgaans vol suiker, wat kan leiden tot afbraak van collageen met als gevolg dat de elasticiteit van de huid na verloop van tijd verminderd. Het resultaat? Meer fijne lijntjes en rimpels. Het consumeren van (veel) snoep kan ook bijdragen aan uitdroging en de insulinespiegel verstoren – wat poriën kan verstoppen. Daarnaast is suiker een veroorzaker van ontstekingen, wat huidaandoeningen zoals acne en psoriasis kan verergeren.

Ontbijtgranen

Neem jij elke ochtend een lekker bakje melk of yoghurt met cornflakes? Misschien is het tijd om het voedingslabel eens te controleren. Veel ontbijtgranen bevatten namelijk net zoveel suikers als bijvoorbeeld een donut. Hoewel sommige soorten natuurlijk aanzienlijk minder suiker bevatten dan andere, is in het grootste deel veel suiker verwerkt. Dit kan wederom leiden tot ontstekingen en collageenafbraak.

Alcohol

Alcoholische dranken dragen op meerdere manieren bij aan huidveroudering. Ze veroorzaken ontstekingen, zijn uitdrogend, kunnen je lever aantasten én de hormoonbalans beïnvloeden, welke allemaal huidproblemen kunnen veroorzaken. Daarbij zorgt alcohol ervoor dat je bloedvaten verwijden, wat leidt tot roodheid in de huid.

Frisdrank

Kun je in plaats van een wijntje dan beter een glaasje cola inschenken? Nee, helaas niet. Frisdrank zit namelijk ook vol met suiker – en zoals we inmiddels weten breekt suiker collageen af ​​en veroorzaakt het ontstekingen in het lichaam. Dit komt vaak tot uiting in de vorm van fijne lijntjes en puistjes.

Cafeïne

Veel mensen kunnen 's ochtends niet functioneren zonder hun geliefde kopje koffie – guilty! Maar het is belangrijk om te weten dat overconsumptie van cafeïne in welke vorm dan ook (dat geldt dus ook voor energiedrankjes) uitdroging veroorzaakt, bloedvaten verwijdt en cortisolniveaus kan verhogen, wat bijdraagt ​​aan ontstekingen in het lichaam.

Bacon

Zoals alle bewerkte vleessoorten bevat bacon veel verzadigd vet, een ingrediënt dat bijdraagt ​​aan ontstekingen. Daarnaast bevat dit stuk varkensvlees nitraten die kunnen bijdragen aan oxidatieve stress in het lichaam, wat tekenen van veroudering verergert. Bovendien draagt ​​het hoge natriumgehalte bij aan uitdroging en een droge huidtextuur.

Beauty en Fashion
  • She Finds, Elegance
  • Adobe Stock