Voeding en mentale gezondheid: de impact van ons eten is groter dan we denken

Met een gezond voedingspatroon zit je ook mentaal een stuk beter in je vel.

voeding

'Je bent wat je eet' is een bekende uitspraak, maar de impact van voeding op onze mentale gezondheid wordt vaak onderschat. Bepaalde voedingsmiddelen hebben namelijk een negatieve impact op ons brein, waardoor het kan dat we minder lekker in ons vel zitten.

De connectie tussen voeding en ons brein

De Amerikaanse psychiater Dr. Georgia Ede schreef een boek over de connectie tussen voeding en psychische klachten. Stemmingswisselingen, concentratieproblemen en depressieve gedachten: volgens Ede wordt de impact van voeding op deze problemen vaak onderschat. In haar boek Heel je hoofd legt ze uit hoe je je hersenchemie kunt beïnvloeden door middel van voeding.

Insulineresistentie

Volgens Ede schuilt er veel kwaad achter bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen. Door de pieken en dalen die deze voeding veroorzaakt in je bloedsuikerspiegel, schommelen zowel je energieniveau als humeur.

Door al die suikerrijke voeding die we consumeren, kun je insulineresistentie ontwikkelen. Vaak merk je zelf niet wanneer je hier last van hebt, waardoor het probleem niet wordt aangepakt. Insulineresistentie zorgt voor een verminderde reactie op insuline en een hoge bloedsuikerspiegel. En dat is een probleem, want je brein heeft dit nodig om te kunnen functioneren. Deze insulineresistentie kan daardoor voor zowel lichamelijke als mentale klachten zorgen. Vermoeidheid, aandachtsproblemen en sombere gedachten zijn slechts een aantal voorbeelden. Maar er is hoop, volgens Ede. Door je dieet aan te passen kun je je brein weer nieuwe energie geven en je mentaal weer goed voelen.

Ketogeen en koolhydraatarm

Je brein raakt dus verstoord door insulineresistentie, maar door over te stappen naar een ketogeen en koolhydraatarm dieet kunnen je insulinewaardes weer herstellen. Een ketogeen dieet heeft een kalmerend effect op veel processen in je lichaam, precies wat je zoekt wanneer je lichaam moet herstellen van ontstekingen veroorzaakt door ultrabewerkt voedsel. Het dieet stimuleert je lichaam om vet als brandstof te gebruiken in plaats van glucose, waar bewerkt voedsel zo vol mee zit. Zo kan je lichaam weer energie verbruiken zoals het hoort en je brein op een gezonde manier gebruikmaken van glucose.

Naast een ketogeen en koolhydraatarm voedingspatroon, is Ede een groot voorstander van vlees en vis, omdat deze voedingsmiddelen belangrijke voedingsstoffen voor de hersenen leveren, zoals vitamine B12, ijzer, zink, jodium en visvetzuren.

Voedingspatroon

We weten nu dat onze voeding daadwerkelijk bepaald hoe we ons mentaal voelen. Maar ons voedingspatroon veranderen en weten welke voedingsmiddelen we dan moeten kiezen, kan een enorme puzzel zijn. In haar boek Heel je hoofd heeft Ede complete recepten en een maaltijdplan beschreven, en leer je met praktische tips welke voeding je op je bord wilt hebben voor een happy brein. De grote boosdoener die moet worden aangepakt, is insulineresistentie. Door ultrabewerkte en suikerrijke voeding te laten staan en voedingsmiddelen te kiezen die je brein ondersteunen, zul je al een goede stap in de goede richting zetten.

Food
  • Bedrock, Bruna, Nieuws voor leefstijlcoaches
  • Adobe Stock