Oeps: van deze voedingsmiddelen word je winderig

Het is niet het meest glamoureuze onderwerp, maar iedereen heeft er wel eens mee te maken: winderigheid. Het ontstaat vaak door het eten van bepaald voedsel dat gasophoping in de darmen veroorzaakt. Welke voedingsmiddelen zijn de grootste boosdoeners?

winderig

Bonen en peulvruchten

Bonen, linzen, kikkererwten en andere peulvruchten staan bekend om hun vermogen om gasvorming te veroorzaken. Ze bevatten namelijk vezels en koolhydraten die moeilijk te verteren zijn in de dunne darm. Deze onverteerde stoffen komen in de dikke darm terecht, waar ze door bacteriën worden afgebroken, wat gas oplevert.

Koolsoorten

Groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool en boerenkool bevatten veel vezels en een soort suiker genaamd raffinose. Dit suiker kan moeilijk verteerd worden en leidt tot gasproductie. Hoewel deze groenten gezond zijn, kunnen ze je darmen wel wat extra werk geven.

Zuivelproducten

Veel mensen hebben moeite met het verteren van lactose, de suiker die van nature in zuivel voorkomt. Als je lichaam onvoldoende lactase (het enzym dat lactose afbreekt) produceert, kan dit leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en zelfs buikpijn. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt kunnen dan de oorzaak zijn van de winderigheid.

Volkoren granen

Volkoren granen zoals havermout, volkorenbrood en bruine rijst zijn rijk aan vezels, maar vezels kunnen gas veroorzaken, vooral als je er niet gewend bent om ze in grotere hoeveelheden te eten. Ze zijn belangrijk voor de spijsvertering, maar kunnen in het begin voor wat ongemak zorgen.

Fructose en sorbitol

Fructose (een suiker die in fruit voorkomt) en sorbitol (een kunstmatige zoetstof die in suikervrije producten zit) kunnen winderigheid veroorzaken. Ze worden moeilijker opgenomen in de darmen, waardoor ze een vergistingproces in gang zetten, wat leidt tot gasproductie.

Wat kun je ertegen doen?

Hoewel winderigheid vaak onvermijdelijk is, zijn er manieren om de klachten te verminderen. Het kan helpen om kleinere porties van de gasproducerende voedingsmiddelen te eten, goed te kauwen en voldoende water te drinken. Als je regelmatig last hebt van winderigheid, kan het ook verstandig zijn om een diëtist te raadplegen om te kijken of er specifieke intoleranties of eetgewoonten zijn die je kunt aanpassen.

Food
  • Maagleverdarmstichting, Voedingscentrum
  • Adobe Stock