Ochtendritueel
Voor veel mensen is het een standaard riedeltje: je komt uit bed en maakt je klaar voor de dag, terwijl je ondertussen een lekker bakje koffie zet. Al snel volgt na de koffie een bezoekje aan het toilet, een ritueel dat veel koffiedrinkers zullen herkennen. Is koffie echt de veroorzaker van dit fenomeen, of is er iets anders aan de hand?
De wetenschap
Laten we beginnen met het feit dat de wetenschap nog geen duidelijk antwoord heeft op deze vraag. Hoewel uit een onderzoek van de University of Iowa bleek dat de darmactiviteit van de proefpersonen toenam na het drinken van een kop koffie, leveren andere studies verschillende resultaten op. Zo tonen sommige onderzoeken aan dat koffie het hormoon gastrine stimuleert, een hormoon dat je spijsvertering versnelt, terwijl andere onderzoeken dit fenomeen ontkennen.
Cafeïne
Toch valt het laxerende effect van koffie voor veel koffiedrinkers niet te ontkennen. Er zijn meerdere theorieën over waarom dit zo zou kunnen zijn. Cafeïne wordt vaak als boosdoener aangewezen, omdat het de darmsamentrekkingen stimuleert. Hierdoor wordt voedsel als het ware door het maag-darmstelsel voortgeduwd. Uit onderzoek bleek dat de darmactiviteit vier minuten na inname van koffie toenam en dat dit effect minstens 30 minuten aanhield.
Naast cafeïne kunnen ook andere bestanddelen van koffie, zoals bepaalde zuren, de darmen stimuleren. Het is opvallend dat koffie niet alleen met cafeïne, maar ook cafeïnevrije koffie een laxerend effect heeft, wat zou betekenen dat niet alleen cafeïne verantwoordelijk is voor het snelle toiletbezoekje.
Gezond, of toch niet?
Een logische vervolgvraag is of koffie daadwerkelijk gezond is. Dit hangt onder andere af van hoe je je koffie drinkt. Filterkoffie wordt door het Voedingscentrum als de gezondste optie beschouwd, omdat deze minder cafestol en kahweol bevat, stoffen die je LDL-cholesterol kunnen verhogen. Uiteraard is een kop koffie met veel melk en suiker minder gezond vanwege de verzadigde vetten en suikers, maar als je dit af en toe drinkt, zul je daar niet meteen de nadelen van ondervinden. Van dit soort kopjes koffie wordt aangeraden om niet meer dan één per dag te drinken, terwijl filterkoffie wel tot vier kopjes per dag gedronken kan worden. Welke soort koffie en hoeveel kopjes je lichaam het best aankan, blijft toch echt persoonlijk.
- Quest, Metro, NPO, Mocca d'Or
- Adobe Stock