Feit of fabel: verbrand je meer vet als je sport op een lege maag?

Als je probeert af te vallen, is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Er is echter veel uiteenlopende informatie over de juiste balans en manieren om je eetpatroon aan te passen. Zo hoor je weleens dat sporten op een lege maag ervoor zou zorgen dat je meer vet verbrandt, maar klopt deze mythe wel?

lege maag

Afvallen

Als je probeert af te vallen, is het belangrijk om in een calorietekort te zitten. Simpel gezegd betekent dit dat je elke dag meer calorieën verbrandt dan je via je voeding binnenkrijgt. Sommige mensen geloven dat je de vetverbranding een boost kunt geven door op een lege maag te sporten. Ze onderbouwen dit met de theorie dat je nog geen koolhydraten hebt gegeten die je lichaam als brandstof kan gebruiken, waardoor het gedwongen zou worden om (sneller) vetreserves aan te spreken. Klopt dat? Het antwoord is ingewikkelder dan een simpel ja of nee.

Koolhydraten verbranden

Als je 's ochtends voor je ontbijt gaat sporten, heeft je lichaam een lage voorraad koolhydraten. Zodra de koolhydraten op zijn, gaat je lichaam op zoek naar andere energiebronnen, en begint de vetverbranding. In die zin kun je zeggen dat je op een lege maag inderdaad meer vet verbrandt dan wanneer je gegeten hebt. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook meer lichaamsvet verliest. Vetverbranding tijdens een training staat niet gelijk aan vetverlies; het totale plaatje van calorie-inname en -verbruik gedurende de dag is veel belangrijker. Op de lange termijn draait vetverlies om het creëren van een calorietekort, oftewel meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt.

Afbraak van eiwitten

Sporten op een lege maag kan zelfs leiden tot de afbraak van eiwitten in je spieren. Wanneer je sport, maakt je lichaam cortisol aan, een stresshormoon dat eiwitten nodig heeft. Als je die eiwitten niet uit je voeding haalt, zal je lichaam je spieren gaan afbreken om aan deze behoefte te voldoen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, vooral als je probeert spieren op te bouwen. Bovendien is een gebrek aan energie vooral bij intensieve of langdurige trainingen een groot nadeel. Het gebrek aan beschikbare koolhydraten kan je uithoudingsvermogen en snelheid beïnvloeden, waardoor je vatbaarder bent voor vermoeidheid en blessures​.

Betekent dit dat een stevig ontbijt beter is als je goede prestaties wilt neerzetten? Niet per se. We begrijpen dat sporten op een volle maag niet prettig is. Daarom kan het verstandig zijn om licht te ontbijten voor je workout. Zo voorkom je dat een lege maag je prestaties beïnvloedt, maar loop je ook niet het risico op buikpijn door te veel te eten. Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed voelt en wat werkt voor jouw lichaam. Zowel trainen op een lege maag als na een maaltijd kan effectief zijn als je wilt afvallen, zolang je maar in een calorietekort zit.

Fit
  • The Barbell, Infinite Labs, Fit Channel
  • Adobe Stock