Office romance: de do's en don'ts van daten op de werkvloer

Op je werk ben je waarschijnlijk niet bezig met het zoeken naar de liefde van je leven, maar als je je ogen niet af kunt houden van die ene collega, is dat misschien toch het onderzoeken waard. Dat kan spannend en ingewikkeld zijn op de werkvloer, want je wilt natuurlijk geen ongemakkelijke situaties creëren of je baan op het spel zetten. Hoe kun je toch onderzoeken of je future husband recht voor je staat?

werkvloer

Kantoorliefde

Dat je als een blok valt voor een collega is niet zo uniek, blijkt uit een onderzoek van Forbes eerder dit jaar. Zij schreven dat ruim 60 procent van de volwassenen ooit een office romance heeft gehad. Vanwege weinig tijd buiten werk om nieuwe mensen te leren kennen, en omdat je je op het werk vaak op je gemak voelt, komt dit dus best vaak voor. Toch is een romance op de werkvloer niet altijd een slim idee. Vooral als je bedenkt dat 40 procent van deze relaties gepaard gaat met vreemdgaan, roddels en het idee van vriendjespolitiek. Als dat geen recept voor drama op de werkvloer is...

De risico's

Kijk eens kritisch naar de risico's. Helaas gaan die verder dan alleen jullie privéleven. Werkkoppels worden door collega's vaak minder vertrouwd: er wordt minder (of niet alles) met hen gedeeld, en mensen twijfelen soms aan de intenties van de relatie – vooral als er een verschil in functie is. Collega’s kunnen zelfs denken dat kansen oneerlijk verdeeld worden.

Daarnaast zijn er risico's voor jullie zelf: kunnen jullie werk en privé gescheiden houden? Hoe beïnvloedt dit jullie werkrelatie, vooral als het niet werkt? Kunnen jullie dan nog als collega's verder, of moet één van jullie op zoek naar een andere baan? Uit onderzoek van Forbes bleek dat meer dan 50 procent van de mensen die een relatie op de werkvloer hadden, vond dat dit hun gevoel van individualiteit beïnvloedde. Bovendien ervaren mensen die met een collega daten vaak extra stress over een mogelijke break-up, zo’n 17 procent meer. Dat laat zien dat een kantoorromance vaak extra angst met zich meebrengt – waarschijnlijk omdat het ook je werk beïnvloedt als het misgaat.

Date-beleid op de werkvloer

Sommige bedrijven hebben zelfs een handboek voor daten op de werkvloer. Check of jouw werkgever zo'n handboek heeft en hoe ze daar omgaan met relaties op het werk – is het toegestaan, moet je het melden bij HR, of is het een absolute no go? Hoewel de meeste werkgevers er om staan te springen, kunnen ze het niet zomaar verbieden.

De do's

Maar als je elke dag niet kunt wachten om naar je werk te gaan omdat je die ene leuke collega weer ziet, dan is er misschien meer aan de hand dan alleen een goede klik. Toch benieuwd of er iets in zit? Als je echt wilt uitzoeken of jullie bij die gelukkigen horen die hun ware liefde op de werkvloer vinden, kun je een paar slimme stappen nemen om de risico's te beperken.

Allereerst: neem de tijd om jullie connectie te verkennen, zodat je een helder en doordacht besluit kunt nemen. Het is een spannende situatie, maar diep vanbinnen voel je vanzelf wanneer het moment daar is. Probeer ondertussen wat datingapps uit om andere opties te verkennen. Gun jezelf de tijd om alles op een rijtje te zetten en te ontdekken wat je écht wilt.

Bespreek ook samen hoe jullie de werkrelatie goed kunnen laten verlopen, zowel als de romance een succes is, als wanneer het toch niet werkt. Verschillende verwachtingen kunnen voor problemen zorgen, dus zorg dat jullie op één lijn zitten.

En als jullie besluiten samen verder te gaan, denk dan na over hoe je het nieuws aan je collega's wilt brengen. Vertel het eerst aan je leidinggevenden en pas daarna aan je collega's. Wacht hier wel even mee tot jullie zeker weten dat het serieus is, niet al na de tweede date!

De don'ts

Op de werkvloer blijft het professioneel, punt uit. Geen geflirt of andere vormen van affectie, hoe spannend dat in films ook lijkt... in het echte leven werkt dat toch net wat anders. Ook het bespreken van weekendplannen of andere relatiezaken kun je beter vermijden. Houd werk en privé zo veel mogelijk gescheiden.

Verstop jullie relatie niet. Dat leidt vaak alleen maar tot roddels en ongemakkelijke spanningen op de werkvloer. Wees open, maar laat de sappige details van jullie relatie – zoals irritaties of ruzies – lekker achterwege.

Zorg dat jullie gedrag en communicatie professioneel blijven. Geen stiekeme verliefde e-mailtjes, maar houd het contact op kantoor gewoon werkgerelateerd. Bewaar de romance voor jullie tijd samen – thuis, op de bank!

Lifestyle
  • Forbes, Psychology Today, Wise Whisper Agency