5 redenen om vandaag nog pompoen in huis te halen

Ode aan de pompoen! Het mag vandaag dan Thanksgiving zijn: er zijn véél meer goede redenen om pompoen te eten.

5 redenen om vandaag nog pompoen in huis te halen

Het mag dan Thanksgiving zijn: er zijn véél meer goede redenen om pompoen te eten. Niet alleen vandaag, maar eigenlijk veel vaker. Hier vijf redenen om vandaag nog pompoen in huis te halen.

1. Caloriearm

Het is heerlijk verzadigend en je kunt er de romigste dingen mee maken, en toch bevat pompoen – in tegenstelling tot wat mensen vaak denken – maar weinig calorieën.

2. Veelzijdig

Het leuke van pompoen: je kunt er van alles mee maken. Denk bijvoorbeeld aan pompoen latte, pompoenbrood, pompoenpannenkoeken, pompoensoep, pompoenkoekjes, pompoensmoothies of pompoenhavermout (pompoenpuree met je havermout meekoken, eventueel met pumpkin pie spice of kaneel). Je kunt zelfs de pompoenpitten roosteren en gebruiken als voedzame snack.

3. Vezelrijk

Uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting uit 2010 is gebleken dat 90% van de Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgt. De meesten van ons doen er dus goed aan onze vezelinname wat op te schroeven. Pompoen is daar een geweldige kandidaat voor. Één kopje pompoenpuree bevat namelijk al zo’n 7 gram voedingsvezels (ter info: je hebt zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag nodig).

4. Rijk aan voedingsstoffen

Pompoenen zijn enorm voedzaam. Zo barsten ze van het ijzer, de vitamine A, antioxidanten, zink en het kalium.

5. Weldoener voor huid en haar

Mocht je pompoen over hebben, dan zijn er nog andere fijne dingen die je ermee kunt doen. Pompoen bevat bijvoorbeeld allerlei enzymen en vitaminen die goed zijn voor je huid en die je huid verhelderen, gladder maken, kalmeren en steviger maken. Gebruik het als gezichtsmasker en smeer leftovers in je haar voor een kleine boost.

Lees ook:

Beeld: iStock