6 tekenen van slaaptekort

Heb je de laatste tijd een kort lontje, rare kwaaltjes en een lager libido? Dan zou het best eens kunnen dat je wat extra uren slaap nodig hebt.

6 tekenen van slaaptekort

Heb je de laatste tijd een kort lontje, rare kwaaltjes en een lager libido? Dan zou het best eens kunnen dat je wat extra uren slaap nodig hebt. Deze zes tekenen kunnen wijzen op een slaaptekort. 

Lager libido 

Heb je de laatste tijd helemaal geen zin meer in seks, omdat je alleen maar wil slapen? Uit onderzoek blijkt dat dit te maken kan hebben met een slaaptekort. 

Allerlei kwaaltjes

Ben je de hele tijd verkouden en gaat het maar niet over? Dan zou het kunnen dat je immuunsysteem niet optimaal is. Een paar uurtjes extra slaap kunnen ervoor zorgen dat je meer energie hebt om tegen ziektekiemen te vechten. 

Besluiteloosheid 

Als je moe bent, is het lastiger om belangrijke beslissingen te nemen. Er wordt niet voor niets gezegd: 'slaap er eens een nachtje over'. 

Puistjes 

Heb je ineens veel last van puistjes en onzuiverheden in je gezicht? Dat kan te maken hebben met te weinig slaap. Je huid is dan namelijk minder gehydrateerd en glad. Dat komt door het hormoon cortisol dat piekt bij vermoeidheid en stress en collageen in de huid afbreekt.

Honger

Eigenlijk heb je genoeg gegeten vandaag, maar toch heb je 's avonds nog steeds zin om te snacken. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort kan leiden tot vreetbuien. Je hebt namelijk te weinig energie en je lichaam wil dat oplossen door voedsel binnen te krijgen. 

Chagrijnig

Ben je normaal gezien heel vriendelijk en vrolijk, maar loop je de laatste tijd chagrijnig rond? Ook dat kan komen door een slaaptekort. Slaapspecialist Robert Rosenberg heeft met een onderzoek aangetoond dat we gezichtsuitdrukkingen bedreigender interpreteren dan ze werkelijk zijn als we te weinig geslapen hebben.

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: nina.be