Eet jij vaker quinoa, bruine rijst of volkoren couscous? Goed bezig: hele granen zitten vól goede stofjes. Maar varieer je ook met deze voedzame koolhydraten? We hebben 5 supergezonde granen op een rijtje gezet die vaak vergeten worden, maar die wél heel gezond en lekker zijn. No grain, no gain!
1. Teff
Dit kleine graantje is vooral populair in Ethiopië, waar er ‘injera’ van wordt gemaakt: een gefermenteerd, pannenkoekachtig brood. Teff is een goede bron van ijzer, proteïnen én calcium, waardoor dit graan bij uitstek geweldig is voor vegans en vegetariërs. Ook fijn voor mensen met coeliakie: teff is glutenvrij. Je kunt het gebruiken in plaats van andere granen, en bijvoorbeeld eten naast groenten en een stukje vis, maar je kunt het ook gebruiken als ontbijtpap in plaats van havermout.
2. Kamut
Een lekkere oergraan afkomstig uit Egypte dat hier maar weinig gegeten wordt. Ben je gevoelig voor tarwe, kan het zijn dat je kamut beter verdraagt. Het is proteïnerijk en bevat veel antioxidanten en mineralen, zoals selenium, zink en magnesium. Je kunt het koken en als rijstvervanger gebruiken, je kunt het malen, je kunt er brood van maken… the sky is the limit, dus experimenteer erop los!
3. Boekweit
Eigenlijk geen graan; boekweitkorrels zijn de zaden van een plant. Het is dan ook geen volwaardige graanvervanger, maar wél een fijne aanvulling - óók voor mensen die glutenintolerant zijn. Boekweit heeft een lage glycemische index, zit vol vezels, mineralen en vitaminen (zoals B1 en B6) en het is een goede bron van proteïnen. Populair is om boekweit te verwerken in brood, pannenkoeken, cake en ontbijtjes.
4. Wilde rijst
Oké, ook dit is eigenlijk geen graan; wilde rijst valt onder de graszaden. Het bevat onder andere veel proteïnen, ijzer en mineralen. Maar de grootste reden om wilde rijst te eten is misschien wel gewoon de heerlijke smaak en textuur: lekker chewy en even helemaal anders. Je moet er wel de tijd voor nemen en wat extra’s voor over hebben: wilde rijst moet een uur koken en is wat duurder dan andere rijstsoorten (en daardoor vaak verwerkt in rijstmixen).
5. Gierst
Vooral bekend als vogelvoer, maar ook heel gezond voor jou! Dit kleine glutenvrije graantje wás ooit heel populair in Europa, en begint recentelijk weer wat vaker gegeten te worden. Het is prebiotisch en vezelrijk, waardoor het goed is voor een gezonde darmflora. Daarnaast bevat het veel antioxidanten, proteïnen en verschillende mineralen en vitaminen, zoals magnesium en vitamine B3. Lekker in een ontbijtpapje in plaats van havermout.