Waarom je niet door kunt slapen

Word jij vaak midden in de nacht wakker? En raak je daarna moeilijk terug in slaap? Lees nu op Happy In Shape hoe dat komt.

Waarom je niet door kunt slapen

Word jij vaak midden in de nacht wakker? En raak je daarna moeilijk terug in slaap? Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. 

Stress

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet met stress te gaan slapen. Het kan je de hele nacht wakker houden, waardoor je de volgende dag erg moe bent en nog meer vatbaar bent voor stress. 

Rugpijn

Last van rugpijn? Dan is het moeilijk om een juiste slaaphouding te vinden. Het beste is om op je zij te liggen met opgetrokken knieën en een kussen tussen je knieën in. 

Alcohol 

Van alcohol val je makkelijker in slaap, maar de kwaliteit van je nachtrust is veel slechter. Je slaapt namelijk minder diep. Geen alcohol dus, vlak voor het slapengaan. 

Te veel cafeïne

Dat je moeilijk in slaap valt na een kop koffie is algemeen bekend. Maar de kwaliteit van je nachtrust wordt ook slechter. Cafeïne blijft namelijk drie tot vijf uur werken, dus het kost je lichaam veel tijd om het af te breken. Drink minstens zes uur voor je gaat slapen geen drank meer met cafeïne erin. 

De omgeving

Het is belangrijk dat je een koele slaapkamer hebt en dat er geen licht naar binnen komt. Ook oordopjes zijn een aanrader!

Te laat eten

Als je laat eet, is de kans groot dat je maaltijd zwaar op je maag ligt. Eet liever iets licht verteerbaar als je nog honger hebt voor het slapengaan. 

Hormonen

Hormonen hebben veel invloed op je slaapritme en -patroon. Je menstruale cyclus, zwangerschap en de menopauze zetten ze op zijn kop, waardoor je minder goed door kunt slapen. 

Lees ook:

Beeld: iStock, bron: nina.be