7x waarom zoete aardappels geweldig zijn

Veelzijdig, lekker en extreem gezond. Nu op Happy in Shape: 7x waarom zoete aardappelen geweldig zijn.

7x waarom zoete aardappels geweldig zijn

Bezoek de Instagramaccount van een willekeurig food-goeroe en je wordt er bijna mee doodgegooid: zoete aardappelpannenkoeken, zoete aardappelmuffins, zoete aardappelhavermout… Sweet potatoes zijn nog altijd popiejopie in healthland. Niet gek, want de oranje knollen zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel gezond. Waarom ze nou eigenlijk zo geweldig zijn? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

1. Goede bron van vezels

Zoete aardappels zijn bijzonder vezelrijk. Vezels geven je een lekker vol gevoel, zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft en zijn goed voor je darmen.

2. Vitaminebommetjes

Waar zoete aardappels echt in uitblinken, is de hoeveelheid vitamine C en vitamine A (in de vorm van betacaroteen) die erin zit. Zo bevat een grote zoete aardappel met schil meer dan 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Daardoor zijn de knollen goed voor je immuunsysteem, huid en algehele gezondheid.

3. Natuurlijke bescherming tegen de zon

Echt waar: zoete aardappels zorgen ervoor dat je huid van binnenuit beter beschermd is tegen uv-straling. Dat komt door de enorme hoeveelheid betacaroteen die erin zit. Extra veel zoete aardappels eten in de zomermaanden dus!

4. Veel mineralen

Naast vitaminen bevatten zoete aardappels ook veel essentiële mineralen. Denk aan calcium, magnesium, ijzer en kalium.

5. Lage glycemische index

In tegenstelling tot witte aardappels hebben zoete aardappels juist een lage glycemische index (GI). Met andere woorden: de complexe koolhydraten in zoete aardappels worden langzaam afgebroken en geven geleidelijk glucose af aan je bloed. Daardoor ontstaat er geen piek in je bloedsuikerspiegel. Geen vermoeidheidsdipjes en onverwachte cravings dus. Fijn!

6. Ontspannend

Magnesium, kalium en ijzer hebben allemaal een ontspannende en/of angst reducerende werking. Zo wordt magnesium zelfs het ‘anti-stressmineraal’ genoemd. Omdat zoete aardappels een goede bron zijn van al deze mineralen, zijn ze goed om te eten in tijden van stress.

7. Lekker veelzijdig

Zoete aardappels in je dieet verwerken is appeltje-eitje. Je kunt er werkelijk van alles van maken. Naast de pannenkoeken, muffins en havermout die we eerder noemden, kun je er bijvoorbeeld ook pizzabodems, frieten, nachos, ijs en taart van maken. Yum!

Tip: eet je zoete aardappels altijd met schil! Hier zitten de meeste vezels, vitaminen en mineralen in.

Lees ook: 

Beeld: iStock