Dít betekent de kleur van je fruit en veggies

Color it up! Geef je dieet een boost en eet meer kleur. Wat je met al die kleuren bereikt? Dít betekent de kleur van je fruit en veggies.

Dít betekent de kleur van je fruit en veggies

Als iedere maaltijd die je eet qua kleur op een Picasso-doek lijkt, zit je goed. De kleur van groente en fruit zegt namelijk veel over de goede stoffen die erin zitten. Dus wil je je dieet eenvoudig een boost geven, color it up en eet meer kleur (daar schijnen wij Nederlanders nogal beroerd in te zijn). Wat je met al die verschillende kleuren bereikt? Dít zegt de kleur van je fruit en veggies over de voedingsstoffen die erin zitten.

We gaan keurig het kleurenspectrum af – en voegen nog een bonuskleur toe ook.

ROOD

Rode groenten en fruitsoorten, zoals tomaten, pepers en watermeloen, bulken van de lycopeen. Daardoor beschermen ze tegen verschillende soorten kanker (met name borst- en prostaatkanker), zijn ze goed voor hart- en bloedvaten en beschermen ze je huid tegen de zon en huidveroudering. Tip: eet rode groenten in combinatie met goede vetten, zoals olijfolie, en je lichaam kan de antioxidanten in deze groenten veel beter opnemen.

ORANJE

Oranje groenten en fruitsoorten, zoals wortelen, abrikozen en zoete aardappelen, hebben hun kleurtje te danken aan bètacaroteen. Je lichaam zet deze carotenoïde om in vitamine A, wat goed is voor je ogen, botten en immuunsysteem. Verder zijn oranje groenten en fruitsoorten goed voor je hart en huid en geven ze je een mooie teint.

GEEL

Gele groenten en fruitsoorten, zoals mais, mango’s en ananas, bevatten veel luteïne en zeaxanthine (evenals veel groene groenten, zoals spinazie, waarbij de gele kleur simpelweg overschaduwd wordt door groen.) Dankzij deze carotenoïden zijn ze bijzonder goed voor je ogen.

GROEN

Vooral groene bladgroenten zijn – net als gele groenten en fruitsoorten – rijk aan luteïne en zeaxanthine. Kruisbloemige groene groenten, zoals broccoli en spruiten, bevatten juist veel isothiocyanaten en indolen. Door deze goede stoffen beschermen deze groenten je lichaam tegen kanker en boosten ze je weerstand.

BLAUW, INDIGO & VIOLET

Blauwe en paarse groenten en fruitsoorten, zoals bosbessen, bieten en aubergines, barsten van de anthocyanen. Door deze antioxidanten zijn ze ontstekingsremmend en goed voor je urinewegen, hersenen en hart. Tip: eet paarse vruchten zo rijp mogelijk, dan bevatten ze extra veel anthocyanen.

BONUSKLEUR: WIT

Oké, eigenlijk is dit geen kleur. Maar toch zou je witte groenten en fruitsoorten moeten eten. Daarbij kun je denken aan bloemkool, gember, witte perziken, champignons, uien en knoflook. Ze hebben allemaal hun eigen unieke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen en zouden je lichaam beschermen tegen beroertes.