6 mythes over voeding

6 mythes over voeding. Val je nu echt af van water drinken? En bevordert pittig eten nu je metabolisme of niet? Lees het hier!

6 mythes over voeding

6 mythes over voeding. Val je nu echt af van water drinken? En bevordert pittig eten nu je metabolisme of niet?

1. Kalkoen maakt je slaperig

Niet waar. Deze mythe is ontstaan doordat kalkoen het aminozuur tryptofaan bevat dat de aanmaak van serotine bevordert. Een neurotransmitter die invloed heeft op je slaap. De connectie is echter niet zo simpel en direct. Kalkoen is ten eerste niet het enige voedingsmiddel dat tryptofaan bevat. Het zit ook in vis, kip en eieren. Ten tweede heeft tryptofaan de hulp nodig van koolhydraten om rechtstreeks effect te hebben op je hersenen.

2. Kippensoep helpt tegen verkoudheid

Deels waar. Uit een onderzoek van het University of Nebraska Medical Center blijkt dat kippensoep een anti-opruiend effect heeft, wat de pijn kan verminderen. Bovendien zorgen hete vloeistoffen ervoor dat slijmen dunner worden waardoor ze sneller lopen en jij je beter voelt. Bovendien houdt de soep je gehydrateerd. Maar: andere soepen doen dat ook! Het ligt namelijk niet aan de kip, maar aan het hete water.

3. Van alcohol slaap je goed

Niet waar. Het is waar dat je van alcohol sneller in slaap valt, maar het onderbreekt je slaap ook. Vooral de REM slaap. En hoe meer je drinkt, hoe erger de impact.

4. Een lepel honing is goed voor de keel

Waar. Uit een onderzoek met meer dan honderd zieke kinderen bleek dat het hoesten verminderde en slapen verbeterde wanneer ze voor het slapen gaan twee theelepels pure honing aten. Het heeft hetzelfde effect als medicatie. Let op: geef een kind jonger dan een jaar geen honing, want dat kan botulisme veroorzaken.

5. Pittig eten veroorzaakt zweren

Niet waar. Zweren worden niet veroorzaakt door stress of pittig eten. Pepers kunnen juist je metabolisme boosten en je bloed verdunnen wat er weer voor zorgt dat je minder kans hebt op beroertes.

6. Water drinken helpt je afvallen

Deels waar. Mensen die een tot twee glazen water drinken voor het eten, eten 75 tot 90 calorieën minder. Maar je valt echt niet af van elk slokje water dat je drinkt. Too easy.

Bron: health.com