5X VOEDING VOOR MINDER STRESS

Hectische dag op kantoor, gespannen of gestresst? Eet jezelf zen! 5x voeding voor minder stress, nu op Happy in Shape.

5X VOEDING VOOR MINDER STRESS

Tuurlijk, een half uurtje mediteren werkt geweldig tegen stress, evenals een mindful wandeling door de Himalaya en een zweet-tot-je-erbij-neervalt-workout. Maar zit je op kantoor of ben je simpelweg even heel druk tijdens je stresspiek (gek genoeg gaan die twee dingen vaak samen), weten wij iets beters: eet/drink jezelf zen! 5x voeding voor minder stress.

1. GROENE BLADGROENTEN

Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn rijk aan o.a. magnesium. Dat maakt ze bijzonder waardevol in tijden van stress, omdat magnesium (a.k.a. het ‘anti-stress mineraal’) je spieren, bloedvaten en hersenen ontspant en zodoende een rustgevende werking heeft. Doordat je op stressvolle momenten extra snel door je magnesiumvoorraden heen brandt, is het bovendien belangrijk die voorraden ook ná je stresspiek weer aan te vullen. Zo voorkom je dat je in de toekomst weer sneller gestresst raakt.

2. PASSIEBLOEMTHEE

Dat is nog eens iets anders dan je standaard bakkie Earl Grey. Het klinkt misschien wat soft, maar onderzoek wijst uit dat deze thee zo ongeveer dezelfde werking heeft als het kalmerende medicijn Xanax. Stress time? Tea time!

3. VETTE VIS

Vette vis, zoals makreel, wilde zalm en haring, barst van de omega-3. Hoewel deze goede vetzuren er vooral bekend om staan je huid mooi te maken, toont onderzoek steeds vaker aan dat omega-3 ook geweldig is in het verminderen van angstgevoelens en stress. Ergo: wie een stressvolle dag heeft, doet er goed aan een portie vettige omega-3 bij de visboer te scoren. (Mocht je niet zo’n viseter zijn: er bestaan gelukkig ook genoeg plantaardige bronnen van omega-3, zoals walnoten, lijnzaadolie en hennepzaad.)

4. YOGHURT

Je darmen en je hersenen zijn nauw met elkaar verbonden. Niet verrassend dus dat probiotica die goed zijn voor je darmflora tegelijkertijd een goede uitwerking op je gemoedstoestand kunnen hebben. Uit een recent, kleinschalig onderzoek van de Amerikaanse UCLA’s School of Medicine is gebleken dat de probiotica in yoghurt de activiteit in onze emotie-regulerende hersengebieden verlagen, waardoor het eten van een bakje yoghurt (of twee) effectief stress kan verminderen.

5. NOTEN

Noten zijn echte krachtpatsers. Ja, ze bevatten veel calorieën, maar jeetje, wat zijn ze het waard – óók als het om stressvermindering gaat. Dat komt met name doordat noten een goede bron zijn van tryptofaan: een essentieel aminozuur voor de aanmaak van het feel good-stofje serotonine. En omdat cashewnoten naast tryptofaan ook nog eens veel magnesium én omega-3 bevatten, nomineren we de cashew en passant nog even als noot der noten in stress-situaties.