Onze foodblogger Bo blogt onder www.beaufood.nl en maakt iedere week voor Happy in Shape de lekkerste recepten. Vandaag: Bos Oosterse vega wokschotel met pittige soja saus.
Zelf ben ik een echte vleeseter, maar toch post ik vrij veel vegetarische gerechten of gerechten met vis op Beaufood en Happy in Shape. Deze wokschotel is super smaakvol en door de kastanje champignons zul je dat stukje vlees niet eens missen. Maar als je dan toch perse zin hebt in vlees kun je er natuurlijk gewoon gebakken kip doorheen doen of biefstukpuntjes. Een witvisje past er trouwens ook prima bij!
Dit heb je nodig voor twee personen: - 250 gram kastanje champignons, gehalveerd - 200 gram doperwten (diepvries) - 200 gram boontjes, in kleine stukjes (diepvries) - 1 ui, gesnipperd - 1 teentje knoflook, geperst - een flinke scheut ketjap manis - 1 tl sambal manis (of 2 als je hem wat pittiger wilt) - scheutje sojasaus - 1 el honing - rijst voor 2 personen (ongeveer 200/250 gram) - olie om in te bakken - optioneel: een handje noten en een hand rozijnen voor door de rijst
Zo maak je het:
- Zet een pan met water op en kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze.
- Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui even aan. Voeg na een minuut de champignons toe en bak nog drie minuten mee.
- Voeg de ketjap, sambal, sojasaus en honing toe samen met de knoflook, boontjes en doperwten. Schep alles goed door elkaar en laat op een laag vuur een paar minuutjes pruttelen. Je kunt tussendoor even proeven en naar smaak nog wat soja, sambal of honing toevoegen.
- Als de rijst klaar is kun je er een handje nootjes en rozijnen doorheen scheppen.
- Schep de rijst in de schotels, de wok ernaast, misschien een blaadje groen erop voor de sfeer en eet smakelijk!