Het eetdagboek van: Noortje met glutenintolerantie

Dit is het eetdagboek van Noortje, zij leeft met glutenintolerantie.

Het eetdagboek van: Noortje met glutenintolerantie

Om de hele dag het beste van jezelf te kunnen laten zien, moet je goed voor jezelf zorgen. Dat weet actrice en zangeres Noortje Herlaar als geen ander. Ze maakt lange dagen op de set én ze heeft coeliakie. Zij kiest voor Schär omdat zij het grootste assortiment met de beste glutenvrije ingrediënten bieden. Hoe combineert ze deze ziekte met een drukke werkdag?

05:30 Wekker gaat. Licht aan. Vandaag de eerste draaidag van Paradise Trips. Hup onder de douche, makkelijke kleren aan en snel een ontbijtje maken voor ‘on the go’. Schär Fruit Muesli, geitenyoghurt, fruit: check. Thermoskan met gemberthee: check.

06:00 Daar is mijn rit naar de set. Snel nog wat glutenvrije crackers mee voor noodgevallen. Ik ontbijt op de achterbank en neem nog even mijn teksten door. Hopelijk houd ik nog tijd over om een beetje te doezelen in het ochtendzonnetje...

07:15 Aankomst op locatie. Een uurtje hair, make-up en styling en dan om 08:15 starten met draaien. Als de eerste drie scènes erop staan is het tijd voor een tussendoortje. (Tip: Schär heeft een lekkere Fruitbar met pruimen en vijgen!).

12:30 Lunch time voor de crew. Dat betekent meestal een uitgebreide, warme maaltijd. Gelukkig houdt ?de cateraar rekening met mijn glutenvrije dieet. Om 13:30 zijn we weer terug op de set. Actie!

18:00 It’s a wrap! Ter afsluiting een soepje en Schär Meesterbakker brood met geitenkaas en cherrytomaatjes. 18:30 Samen ?met twee collega’s naar het hotel. Onderweg zoek ik op mijn mobiel met de app GlutenfreeRoads een goed restaurant mét glutenvrij menu.

22:00 Ik plof op bed, de avond zit erop. Het restaurant bleek heel goed te zijn, ik heb  heerlijk gegeten en hard gelachen. Maar ben nu toch echt klaar om te slapen. Morgen weer een nieuwe draaidag. Licht uit.

De impact die coeliakie op je leven heeft is groot. Noortje leeft inmiddels al vijf jaar succesvol glutenvrij, maar ze weet als geen ander wat er gebeurt als er toch een korreltje tussen zit. Zelf is ze dan een week lang ziek. Maar het kan ook erger. Meer lezen? Dat kan hier.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst, spelt en kamut. Alle producten gemaakt van deze granen zoals brood, pasta en koekjes bevatten gluten. Mensen met een glutenintolerantie reageren hierop met uiteenlopende klachten, variërend van darmklachten en misselijkheid, tot huidproblemen en chronische vermoeidheid, en moeten om darmbeschadiging te voorkomen een glutenvrij dieet volgen.

Bron: Schär