Als het jou in je leven altijd goed af gaat, roepen mensen wel eens; jij hebt ook altijd geluk! Is dat toeval of kun je het ook zelf creëren? Personal trainer Elske Sorel legt uit! Wanneer je sport, komt de stof endorfine vrij, ook wel het geluk hormoon genoemd. Endorfine zijn lichaamseigen stoffen en werken in de eerste plaats pijn-onderdrukkend. Wanneer het lichaam in pijn verkeert, maakt het lichaam endorfine aan om die pijn te verzachten. Dit gebeurt op cel niveau. Maar endorfine zorgt ook voor een gevoel van geluk of euforie, zoals de 'runners high' bij duursporters. De roesachtige toestand die kan ontstaan na een fysieke inspanning wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het vrijkomen van endorfine.
Het is dus die roesachtige toestand die zorgt voor dat geluksgevoel. Nu zul je na 10 minuten op een crosstrainer niet direct het geluksmoment ervaren, dus er zal wat harder gewerkt moeten worden. Vooral tijdens duurtraining die langer duurt dan een half uur, komt deze stof vrij. Als je al een tijd met sport bezig bent, zul je vast wel weten wat dat geluksgevoel inhoudt. Je krijgt meer energie van het trainen, maar ook een licht verslavend gevoel wanneer je al even niet hebt getraind. Ook dit komt door endorfine. Nou heeft het bij enkele gevallen een effect dat iets te heftig is. Zoals bij sportverslaafden. Zij missen de endorfine als ze niet kunnen sporten als ze ziek of geblesseerd zijn. Op dat moment kunnen afkickverschijnselen optreden, zoals verhoogde spierspanning, hartkloppingen en duizeligheid. De oorzaak van een sportverslaving kan meerdere redenen hebben. Het kan zijn dat als je bijvoorbeeld problemen hebt, de endorfine je lekker laten voelen, zodat je die pijn even niet voelt. Maar ook mensen die heel bang zijn om hun getrainde lichaam kwijt te raken.
Leuke weetjes over endorfine zijn dat ze ook worden aangemaakt bij het eten van suiker en vet. Vandaar dat je van chocolade erg gelukkig kunt worden! Hetzelfde geldt voor verliefd zijn. Dus een beetje toeval en een beetje eigen invulling kunnen voor jouw geluk zorgen!
Elske Sorel - www.jonetsu.nl Beeld: Sanoma Beeldbank