Supergroente: de champignon

Wist je dat de champignon een echter supergroente is?

Supergroente: de champignon

De champignon is een groente waar je alle kanten mee op kunt. Zo kun je er snel en gemakkelijk de meest gevarieerde gerechten mee maken. Maar het blijkt dat deze supergroente ook beschikt over hele goede slankmakende eigenschappen!

Champignons zijn supergroenteChampignons blijken een heuse supergroente te zijn. Ze zitten nl. vol met mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Ook zijn ze een bron van Ergosterol (een voorloper van vitamine D). Champignons zijn verder vet- en cholesterolvrij en zoutarm.

Kilo’s kwijt met het champignon dieetDe champignon bevat dus amper calorieën, vet en zout. Verder hebben ze een hoog gehalte aan eiwit en voedingsvezels, waardoor je eerder een ‘vol’ gevoel krijgt. De vitamines B2 en B3 helpen bovendien om meer energie uit je voeding te halen, zodat je actief en met een goed humeur je gevecht tegen de overtollige kilo’s aan kunt gaan. Maar wat is het champignon dieet nu eigenlijk? Het Britse ‘Mushroom Bureau’ liet tien mensen 5 dagen per week champignons in plaats van vlees bij hun maaltijd eten. Ze verloren daarmee gemiddeld 5 kilo. De champignon is de enige groente die vlees benadert als het op eiwitten aankomt en schijnt daardoor goed gebruikt te kunnen worden om vlees te vervangen.

Let op: eet champignons niet rauwChampignons blijken een aantal mogelijk schadelijke stoffen te bevatten, waaronder Agaritine. Gewone champignons bevatten 15 mg Agaritine per kilo en deze stof is kankerverwekkend gebleken bij muizen. Nog een reden is dat champignons worden gekweekt op paardenmest en daar zitten natuurlijk allerlei bacteriën in. Champignons kun je dus maar beter verhitten voor je ze gaat eten.

Bron: Sanoma beeldbank