5 manieren om gezonder te koken

Met deze 5 manieren leer je in een handomdraai om gezonder te koken.

5 manieren om gezonder te koken

Wil je lekker blijven eten, maar ook op je gezondheid letten? Bekijk deze vijf technieken om ‘slanker’ te koken.

StomenDoor groenten, vlees of vis te garen in de stoom van kokend water hoef je geen vet te gebruiken. Dit scheelt niet alleen veel calorieën, maar dat zorgt er ook voor dat de smaak en vitamines behouden worden. Je kunt een speciale stoompan of stoommandjes gebruiken. Heb je die niet? Je kunt ook een vergiet of zeef in een pan met kokend water hangen met de deksel erop.

GrillenWanneer je vis of vlees grilt in de oven of grillpan heb je maar weinig olie nodig. Smeer het stukje dat je wilt grillen licht in met olie en leg het op een goed hete grillpan of -plaat. Zo blijven alle smaken behouden en krijg je een sappig stukje vis of vlees.

WokkenWokken is al een paar jaar ‘hot’. En terecht! Koken met de wok is snel, gezond en lekker. In slechts een kwartiertje bereid je een gezonde maaltijd. Maak de wok goed heet en gebruik een olie die geschikt is voor hete temperaturen (bijvoorbeeld arachideolie). Voeg kleine stukjes groente, vlees of vis toe en wok alles binnen een paar minuten gaar.

In de oven met aluminiumfolieLeg een stukje vlees, vis of groente op wat aluminiumfolie en breng op smaak met peper, zout en kruiden. Wikkel de folie goed dicht en vouw ook de randjes dicht. Leg het pakketje in een voorverwarmde oven. De voedingsmiddelen koken zo in hun eigen vocht gaar. Makkelijk, snel en lekker!

PocherenPocheren klinkt moeilijker dan het is. Met pocheren maak je voedsel gaar in een klein beetje vocht dat je net onder het kookpunt houdt. De smaak blijft lekker en je hebt geen vet nodig. Ideaal om kip, gehakt of eieren te bereiden. Voor extra smaak voeg je kruiden, peper, zout of bouillon toe.

Bron: Margriet.nlBeeld: Sanoma