6 Tekenen dat je een ongezonde relatie hebt

Het is niet altijd even makkelijk om een ongezonde relatie te herkennen.

tekenen ongezonde relatie

Een ongezonde relatie kan veel impact hebben op je mentale gezondheid. Dat wil natuurlijk niemand, maar soms heb je het niet eens door. Hieronder vind je daarom zes tekenen waaraan je een ongezonde relatie kunt herkennen.

Ongezonde relatie

Ernaar streven om aan de onrealistische en onredelijke verwachtingen van je partner te voldoen is by all means ongezond. Maar hoe achterhaal je of dat voor jouw relatie het geval is? Lees mee.

1. Gebrek aan vertrouwen

In een relatie is het ontzettend belangrijk dat jij en je partner op elkaar kunnen bouwen en dat jullie je kwetsbaar durven op te stellen. Er is hier alleen weinig sprake van als er geen vertrouwen is, vertelt therapeut Jeni Woodfin aan Insider. 'Zonder het vertrouwen dat je partner het beste zal doen voor de relatie, kan er geen gevoel van veiligheid zijn', stelt ze.

2. Vijandige communicatie

Communicatie tussen partners is belangrijk om de relatie gezond te houden en om het te laten groeien. Al is niet alle communicatie per definitie goed. Volgens sex- en relatietherapeut Kamil Lewis is er sprake van vijandige communicatie als je partner tijdens gesprekken schreeuwt, je uitscheldt, met dingen gooit of het kapot maakt of als hij of zij je probeert te intimideren met lichaamstaal.

Dat er sprake is van vijandige communicatie in Lewis’ voorbeelden spreken bijna voor zich. Echter, Woodfin weet dat vijandige communicatie zich ook subtieler kan uiten. De silence treatment, iemand ergens de schuld van geven en iemand steeds onderbreken zijn ook ongezonde manieren van communiceren.

3. Zeggenschap over jouw leven willen hebben

Iets overleggen met je partner is iets anders dan bepaalde dingen opgelegd krijgen. Je vriend of vriendin heeft hier simpelweg het recht niet toe. In een ongezonde relatie dreigt iemand dan vaak met zaken die voor het slachtoffer van emotioneel belang zijn. 'De bedreigingen roepen bij veel mensen angst op. Om deze redenen blijven veel mensen vaak in een ongezonde, ongelukkige relatie, terwijl ze de relatie het liefst willen beëindigen', aldus Woofdin.

4. Veel liegen

Een leugentje om bestwil is wat anders dan glashard liegen over belangrijke zaken. 'Leugens tasten iemands geloofwaardigheid in de loop van de tijd aan', vertelt psycholoog Sabrina Romanoff daarover. Als je lief tegen je liegt, geeft dat weg dat je partner jou niet ziet als een gelijke die eerlijkheid verdient. 'Liegen tegen je partner weerspiegelt dat je trouw bent aan jezelf en niet aan de relatie', vult Woodfin aan.

5. Nemen, nemen, nemen en niet geven

'Rekening houden met je partner is één ding, maar het is belangrijk om grenzen te stellen als je vaker ‘nee’ tegen jezelf zegt om maar ‘ja’ tegen hem of haar te kunnen zeggen', vindt Lewis.

Wanneer je geliefde alleen maar neemt in een relatie en niet geeft, is er sprake van een eenzijdige relatie. Dit is volgens de relatietherapeut het geval als jouw vriend(in) de door jou aangegeven grenzen kleineert of wegwuift.

6. Je praat toxic gedrag in je relatie goed

Ook in een ongezonde relatie kun je alsnog veel van je lief houden. Het kan daardoor dat je opeens het gedrag van je partner verdedigt. 'Je kent hem/haar niet zoals ik', is daar een voorbeeld van. Merk je dat je je relatie aan het verdedigen bent tegenover iemand die zich kritisch opstelt, zoals een familielid? Ga dan het gesprek aan. Wellicht dat diegene je veel duidelijkheid kan geven over je partners negatieve eigenschappen.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Marie Claire
  • iStock