doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_menu_allpages');

Word je 's winters écht sneller ziek als je met nat haar naar buiten gaat?

Feit of fabel?
doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_image_article');
Nat haar buiten

Je hebt haast en rent met een natte coupe de deur uit. En dan hoor je de woorden van je moeder door je hoofd galmen: 'Niet met nat haar naar buiten, want dan word je ziek!' Maar is dat ook echt zo, of een eeuwenoud fabeltje?

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_top_article');

Gevolgen van de kou

Vroeger benadrukten ouders dat je in de winter niet met nat haar de deur uit moest gaan. Verkoudheidjes en nare hoestjes lagen dan immers op de loer. Het blijkt echter kul te zijn dat je hiervan ziek wordt. Wel is het zo dat je het kouder kunt hebben, maar door je natter haar ben je niet opeens vatbaarder voor de griep.

'De kou ingaan met nat haar maakt je niet ziek en vergroot ook de kans op ziek worden niet', vertelt Dr. Bita Nasseri aan HelloGiggles. 'De meeste dingen die je ziek maken komen via je ademhalingssysteem je lichaam binnen. Andere ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, komen je lichaam binnen via je luchtwegen en richten van daaruit schade aan.'

Sneller verkouden

Desalniettemin is het wel waar dat je in de winter sneller verkouden wordt. 'Onze neuzen zijn het natuurlijke filtermechanisme van ons lichaam, maar bij koud weer droogt ons slijmvlies eerder uit en werkt het niet zo efficiënt', legt Dr. Nasseri uit. 'Wanneer het slijm dikker wordt, veroorzaakt het blokkeringen, waardoor ongewenste ziekteverwekkers daar langer kunnen vastzitten.'

Of er iets is dat je in de winter kunt doen om een verkoudheid te voorkomen? Jazeker. Dr Nasseri stelt dat het belangrijk is om je neus vochtig en schoon te houden. 'Ik raad aan om twee tot drie keer per dag een steriele zoutoplossing te gebruiken, vooral in de winter of wanneer je in het openbaar bent.' Over je haar hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken!

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_bottom_article');