Kosten, betrouwbaarheid en meer: alles wat je moet weten over de corona zelftest

Ze liggen binnenkort waarschijnlijk in de schappen van de apotheek, supermarkt en drogist.

Corona zelftest

Twee bedrijven hebben nu toestemming gekregen om coronazelftests op de markt te brengen. Die liggen binnenkort waarschijnlijk in de schappen van de apotheek, supermarkt of drogist. Wat kunnen zulke zelftests ons precies bieden?

Gebruik

De zelftests kun je gebruiken om veiliger contact te hebben met andere mensen. Mensen die bijvoorbeeld beroepen hebben waarbij het lastig is om afstand te houden, kunnen zich ‘s ochtends voor hun werk snel even zelf testen. Naar verwachting wordt hier ook in het onderwijs gebruik van gemaakt, zodat lessen op locatie weer vaker mogelijk zijn.

Net als bij de ‘normale’ tests moet er bij de zelftest een staafje in je neus gebracht worden. Een voordeel: het staafje hoeft niet zo diep te gaan als bij de GGD, zodat mensen zich makkelijker zelf kunnen testen. Het staafje doe je vervolgens in een buisje met vloeistof. Die vloeistof druppel je op een testcassette. Na ongeveer 15 minuten kun je de uitslag aflezen.

Meer feestjes en bezoekers?

De zelftests zijn niet voor iedereen bedoeld. Bezoekersregels blijven gelden, dus je kunt niet bijvoorbeeld een feest organiseren waarbij alle gasten een zelftest doen. Wel kun je natuurlijk een zelftest doen als je bij een vriend of familielid op bezoek gaat en extra zekerheid wilt hebben dat je het virus niet bij je draagt.

De zelftests kunnen ook niet gebruikt worden om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een festival of een museum. De uitslag is volgens demissionair minister Hugo de Jonge namelijk te fraudegevoelig.

Testen bij klachten

Heb je klachten of ben je in contact geweest met een positief getest persoon? Dan moet je je bij de GGD laten testen en niet thuis zelf een test afnemen. De zelftest is namelijk iets minder gevoelig dan de reguliere PCR-tests. 'Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn is de antigeentest vaak negatief. Helemaal in het begin van de infectie zijn er nog weinig virusdeeltjes, dan kan iemand daarna alsnog positief worden', zo meldt het RIVM.

Positieve uitslag

Doe je een zelftest en is de uitslag positief? Dan moet je in isolatie gaan en een test aanvragen bij de GGD. Die tweede test kan bevestigen of je inderdaad COVID-19 hebt. De GGD zal je daarbij ook vragen om je contacten alvast te informeren. Test je negatief bij de GGD, dan mag je uit isolatie. Het is belangrijk om je dan nog een keer bij de GGD te laten testen, omdat er dan meer zicht blijft op het aantal besmettingen in ons land.

Kosten zelftest

Een deel van de zelftests wordt door de overheid betaald en aangeboden aan bijvoorbeeld docenten en studenten, zodat zij gratis en veilig weer onderwijs kunnen volgen. In bepaalde sectoren kun je gratis zelftests krijgen via je werkgever. Wil je zelf een test kopen bij de drogist of supermarkt? Dat gaat naar verwachting zo’n 10 euro per test kosten.

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Tipsenweetjes
  • iStock