Aha! Zo kom je erachter met welk type rimpels je te maken hebt

Ouderdom is nooit iets dat je helemaal kunt stoppen

Rimpel types

Goed smeren, uit de zon blijven: we kunnen de adviezen braaf opvolgen, maar ouderdom is nooit iets dat je helemaal kunt stoppen. Handig is om te weten met welk type fijne lijntjes je precies te maken hebt, zodat je die rimpels nét iets beter aan kunt pakken.

Verschillende categorieën

Om te beginnen is het handig om te weten dat er twee categorieën rimpels bestaan, namelijk: dynamische en statische rimpels. Die eerste ontstaan door constante spierbewegingen van bijvoorbeeld je mond (smile!) en het fronsen van je wenkbrauwen. Deze kunnen uiteindelijk worden omgezet in een statische rimpel. Dit type zullen altijd aanwezig zijn en heeft te maken met het gevolg dat de huid dunner wordt en het verlies van de elasticiteit.

Rimpeltypes

Type Expressierimpel: Dit is de meest bekende. En kun je meestal spotten rondom je ogen, je mond en je voorhoofd; de plek waar je de meeste expressie laat zien. "Deze rimpeltjes ontstaan doordat de spieren in je gezicht worden geactiveerd om gezichtsuitdrukkingen te creëren, zodat je kunt lachen, glimlachen of fronsen", zegt dermatoloog Cynthia Bailey, MD, oprichter van Dr. Bailey Skin Care.

Type Compressierimpel: Ook wel 'slaaprimpels' genoemd. "Ze zijn het gevolg van extra druk die op de huid wordt uitgeoefend in bepaalde slaaphoudingen. Slaaprimpels verschijnen niet rond je ogen, mond of het voorhoofd, maar verschijnen eerder aan de zijkant van je gezicht of bij je decolleté." De eerste tekenen van het ontstaan zo'n rimpel is dat deze tot halverwege de ochtend blijven zitten.

Type Zwaartekrachtrimpel: Naarmate we ouder worden, begint onze huid 'te hangen'. Helaas, de kracht van de zwaartekracht treft ons uiteindelijk allemaal. "Het meest klassieke voorbeeld zijn de marionetlijnen rond de mond, die verschijnen als je wangen beginnen te zakken", vertelt de dermatoloog.

Type Atrofische rimpel: Dit zijn rimpels die ontstaan door de afbraak van de elastische structuur van je huid (meestal door beschadiging van de zon én het feit dat je een jaartje ouder wordt). "Ze worden geassocieerd met een crêpe huidtextuur", zegt Bailey. "Dit gebeurt met alle delen van je huid, vooral de aan de zon blootgestelde huid van het gezicht, de armen, de borst en de rug van de handen."

6 meest voorkomende rimpels:

  • Voorhoofd lijnen: lopen verticaal over je voorhoofd
  • Fronsrimpels: een L-vormige rimpel tussen je wenkbrauwen
  • Kraaienpootjes: rimpels die in de buitenste hoek van je oog ontstaan
  • Lachrimpels of nasogeniale plooien: lopen van de zijkant van de neus naar de mondhoeken
  • Mentolabiale plooien: lopen van de mondhoeken naar de kin, geven de indruk van gezakte wangen
  • Lip lijntjes: kleine verticale lijntjes die zich vormen langs de contouren van de lippen.

Tips voor het uitstellen van rimpels

Onze tips voor het 'uitstellen' van (vroegtijdige) rimpels? Ja, want dat kan! Bescherm jezelf ten alle tijden voor de zon (óók als je heel even de deur uitgaat) en draag altijd een SPF. Probeer zoveel mogelijk op je rug te slapen om zo een compressierimpel te voorkomen. Eet voldoende gezonde vetten, drink veel water om je huid te hydrateren en eet genoeg groente en fruit. Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk aan je gezicht te zitten en regelmatig je dode huidcellen te verwijderen. En de laatste tip: wees gelukkig! Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen (en mannen) die gelukkig zijn (en minder stress hebben), minder last hebben van rimpels. Volgens de onderzoekers kan een gelukkige relatie en een relaxte, optimistische kijk op het leven je gezicht jong houden.

Misschien ook voor jou:
Wrap it up: zo draag je een wikkelrok
Celebrities
  • Beau Monde
  • Sora Shimazaki