10 Signalen die wijzen op een beginnende burn-out

Een beetje stress kan geen kwaad, maar het moet niet uit de hand lopen.

Signalen burn-out

Werk, sporten, afspreken met vrienden, je (schoon)familie zien, het huishouden op orde houden... bestaat jouw leven uit rennen, vliegen springen? Een beetje stress kan geen kwaad, maar het moet niet uit de hand lopen. Wanneer loop je kans op je kans op een burn-out en welke symptomen wijzen hierop?

Opgebrand

Vooropgesteld: niet alleen ‘zwakke’ mensen krijgen een burn-out. Het kan de meest gezonde en meest actieve mensen overkomen. Een burn-out moet niet onderschat worden, want het heeft een grote impact op iemands leven en gezondheid. Wat het precies is? De naam zegt het eigenlijk al: je bent volledig opgebrand. Zowel je lichaam als geest zijn uitgeput. Het kan soms jaren duren voordat je van een burn-out bent hersteld. Het is dan ook erg belangrijk om naar je lichaam te luisteren.

Deze signalen vertellen je dat je het rustiger aan moet doen.

1. Je hebt nergens zin in

Het kan iets heel simpels zijn als eten koken of juist iets groters als een deadline op werk, maar je hebt er simpelweg geen zin in. Wat je hiertegen doet? Het kan helpen om je te herinneren wat je als kind graag deed. Muziek maken, schilderen, een boek lezen? Pak dat weer op! Iets doen waar je gelukkig van wordt, geeft je energie.

2. Je piekert heel veel

Piekeren is niet alleen een symptoom van een burn-out, maar ook een oorzaak. Je raakt verstrikt in een constante stroom van herhalende gedachten die niet oplossen. Het denken in cirkels en daar niet uit kunnen komen, vreet energie. Om piekeren tegen te gaan, kun je verschillende dingen doen, waaronder mediteren of sporten.

3. Je kijkt alleen maar uit naar het weekend

Natuurlijk kijkt bijna iedereen uit naar het weekend, maar het wordt zorgelijk wanneer dat het enige is waarvoor je leeft. Thank god it’s friday is een bekend gezegde, maar het betekent eigenlijk dat je tachtig procent van je leven niet leuk vindt. Een tikkeltje deprimerend en op de lange termijn zelfs gevaarlijk. Deze gevoelens kun je tegengaan door dingen die je in het weekend leuk vindt, ook tijdens de werkweek te doen. Ga in je pauze bijvoorbeeld eens lunchen met een vriendin, of bezoek ‘s avonds een cabaretvoorstelling. Je zult zien dat deze activiteiten zo weer een onderdeel van je hele leven worden en niet alleen van je weekend.

4. Je hebt weinig zelfvertrouwen

Een burn-out kan een flinke deuk slaan in je zelfvertrouwen. Taken die je eerst goed afgingen, worden ineens een stuk moeilijker. Het lijkt soms wel alsof je geen grip hebt op jezelf. Tip: schrijf dagelijks drie successen op van die dag. Hoe groot of klein ze zijn, maakt niet uit. Elk succes is een succes. Wanneer je dit iedere dag doet, ontwikkel je een positieve mindset.

5. Je bent snel geïrriteerd

Voor je gevoel is je emmer constant vol en laat elke extra druppel deze emmer overstromen. Het onderdrukken van je boosheid put je nog meer uit, maar het nadenken over je boosheid vraagt ook veel energie. Om uit deze vicieuze cirkel te komen, kun je je aandacht het beste besteden aan andere zaken of mensen die jouw boosheid wel verdienen.

6. Je denkt continu na over werk

Betrap je jezelf erop dat je constant over je werk klaagt, zelfs wanneer je vrij bent? Je hebt het zo druk, je collega’s luisteren niet naar je en je baas is stom. Op het moment zelf lucht het misschien op, maar op de lange termijn betekent het dat je nooit niét met werk bezig bent. Probeer je problemen daarom buiten werktijd los te laten en zie je frustratie als een teken dat er iets moet veranderen.

7. Je hebt moeite om beslissingen te nemen

Ga ik wel of niet naar de verjaardag van die kennis? Doe ik het zo wel goed of moet het toch anders? Je blijft eindeloos nadenken over de keuzes die je moet maken en je twijfelt overal over. Daar word je doodmoe van! Wanneer je niet weet wat je moet doen, dan betekent het dat beide oplossingen goed zijn. Tip: draag altijd een muntje op zak. Ga ik wel of niet naar die verjaardag? Kop of munt. Zo verspil je je energie niet aan eindeloos wikken en wegen.

8. Je hebt neiging tot verslaving

Je ontwikkelt sneller een verslaving wanneer je niet goed in je vel zit. Het komt vaak voor uit ‘je goed willen voelen’. Achteraf merk je pas dat je helemaal niet lekkerder in je vel zit, integendeel zelfs.

9. Je kijkt continu op je telefoon

Heb je het gevoel dat je telefoon jouw leven beheerst, in plaats van andersom? Het apparaat ligt constant in je buurt, je checkt zonder na te denken elke paar minuten je mail en je hebt telkens het gevoel dat je baas kan bellen. Je telefoon maakt het onmogelijk om te ontspannen en je voelt continu een bepaalde stress, omdat je bang bent dat je iets mist. Hier kun je uiteindelijk oververmoeid van raken, dus het is belangrijk om uit te zoeken waar die angst vandaan komt. Geef eventueel op je werk beter je grenzen aan als dat nodig is.

10. Je stelt alles uit

Uitstelgedrag is één van de grootste energievreters die er bestaan. Probeer een taak niet op de lange baan te schuiven, maar onderneem direct actie. Je ervaart voldoening wanneer je een taak gelijk hebt uitgevoerd en dat zorgt voor een hoop rust.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock