Dit gebeurt er met je lichaam als je een maaltijd overslaat

Je kunt het maar beter weten.

maaltijd overslaan

Je bent druk, druk, druk. Soms zit je vast in een vergadering, waardoor je geen tijd hebt om te lunchen. Of misschien heb je je vanochtend verslapen, waardoor je ontbijt erbij in is geschoten. Wat de reden ook is, het kan voorkomen dat je soms een maaltijd overslaat. Maar wat betekent dat voor je lichaam?

Brandstof

Hoewel het niet een heel groot probleem is als je af en toe een maaltijd overslaat, kun je wel de impact voelen. Sla je regelmatig maaltijden over? Dan kan dat gevolgen hebben voor je hersenen en lichaam.

Voedsel is brandstof en als je de dag doorgaat zonder eten in je lichaam, loop je in principe 'leeg'. "Regelmatig eten gedurende de dag, voorkomt dipjes en het houdt je alert en gefocust", zegt voedingsdeskundige Brigitte Zeitlin tegen SELF. Het is niet zo dat als je niet vaak genoeg eet op een dag, je hele systeem door de war raakt, maar je lichaam zal wél op verschillende manieren reageren op het tekort aan brandstof.

Glucose

Het eerste wat je zult opmerken is een lage bloedsuikerspiegel. "De belangrijkste brandstof voor je hersenen is glucose. Dit krijg je door het eten van voedsel, voornamelijke van koolhydraatrijke voeding", zegt Rachele Pojednic, PhD en professor aan de Havard Extension School. Fruit, groenten en volle granen bevatten veel vezels die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Als je een maaltijd overslaat, dan raakt je directe glucosevoorraad op. "Een lage bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je energie ook laag is, waardoor je je traag en zwak voelt", aldus Zeitlin. Doordat de belangrijkste brandstof (glucose) voor je hersenen op is, kan het voorkomen dat het lastiger is om je goed te concentreren. Andere symptomen die je kunt ervaren zijn trillen, zweten en prikkelbaarheid.

Andere symptomen 

Hierna neemt je maag het over. "Hormonen die je eetlust opwekken en onderdrukken, zullen veranderen om aan te geven dat je trek hebt", zegt Pojednic. Het kan lastig zijn om na te denken over iets anders dan voedsel, wanneer je hersenen en lichaam verlangen naar energie. Niet ideaal voor je productiviteit op werk, het socializen met vrienden en uiteraard voor je eigen welzijn.

Probeer dus geen maaltijden over te slaan, hoe moeilijk dat soms ook is!

Food
  • Self
  • iStock