7 Signalen dat je een toxic werkomgeving hebt

En zo herken je ze op je eerste werkdag al.

Een nieuwe baan is altijd spannend. Je hoopt dat je leuke collega's krijgt, het werk aan je verwachtingen voldoet en er een fijne sfeer hangt. Maar het kan ook heel anders uitpakken: je blijkt in een toxic werkomgeving terecht te zijn gekomen. Er zijn 7 reg flags die je op je eerste werkdag al kunt herkennen. 

Gevolgen van een toxic werkomgeving

“Als je eenmaal in een toxic werkomgeving terechtkomt, zijn mensen terughoudend om te vertrekken. Ze denken dan: ‘Misschien ligt het aan mij’ of ‘Dit gaat vast nog wel veranderen'”, vertelt Mary Abbajay, auteur van Managing Up: How to Move Up, Win at Work, and Succeed with Any Type of Boss, aan HuffPost. Een toxic baan knoeit met je hoofd en is slecht voor je gezondheid. Je slaapt minder, hebt veel meer stress en je mentale gezondheid lijdt eronder. “Als mensen te lang blijven, krijgen ze steeds minder zelfvertrouwen en denken ze dat ze niet goed genoeg zijn om iets anders te doen”, aldus Abbajay.

Een toxic werkomgeving kan zelfs verregaande gevolgen hebben. Uit reeks experimenten van Jeffrey Pfeffer, hoogleraar organisatiegedrag aan Stanford University, blijkt dat slecht bedrijfsmanagement verantwoordelijk is voor tot wel 8 procent van de jaarlijkse gezondheidskosten in de Verenigde Staten. Daarnaast wordt het in verband gebracht met 120.000 extra sterfgevallen per jaar.

Toxic werkomgeving herkennen

Het is dan ook heel belangrijk om op je gevoel te vertrouwen als de sfeer op je nieuwe werkplek niet helemaal goed voelt. Er zijn veel red flags dat een werkomgeving toxic kan zijn en die je zelfs op je allereerste dag kunt herkennen. Hier zijn zeven tekenen waar je op moet letten.

1. Niemand verwelkomt je op je eerste dag

Als je nieuw bent, zouden collega’s zich actief moeten inspannen om jou welkom te laten voelen. Wanneer je nieuwe collega’s amper op of om kijken en nauwelijks moeite doen om je te verwelkomen, kan dit een teken zijn van diepere problemen binnen de organisatie. “Als mensen zeggen: ‘Ik heb geen tijd’ of als ze niet bereid zijn om je te helpen, is dat een waarschuwingssignaal”, weet Abbajay te vertellen. “Je kunt zien wanneer mensen gestrest zijn. Zijn ze gehaast, zijn ze kortaf? Dat is geen teken van een gezonde werkcultuur.”

Als je nieuwe collega’s je niet verwelkomen, hoeft dit overigens niets persoonlijks te zijn. Het kan zo zijn dat de werknemers niet blij zijn met hun baan en er niet over willen liegen tegen jou. “Ze doen niet meer alsof. Ze komen niet naar voren en zeggen: ‘We zijn zo blij dat je er bent’, omdat ze weten dat de werkomgeving toxic is en ze zichzelf niet voor de gek willen houden dat het allemaal goed is”, vertelt managementcoach en HR-expert Gregory Tall.

2. Je merkt onbeschoft gedrag op waar niemand iets aan doet

Zie je op je eerste dag al een paar mails of Zoom-berichten langskomen die niet door de beugel kunnen? Dat is over het algemeen een slecht teken, vooral wanneer niemand er iets van zegt. Het is dan ook geen goed idee om in dit soort omgevingen te blijven hangen. Wanneer je een langere tijd in zo’n toxic werkomgeving werkt waar onbeschoftheid genormaliseerd is, kun je dit gedrag zomaar gaan overnemen. In een reeks experimenten, die zijn gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology, ontdekten onderzoekers dat hoe meer mensen onbeschoftheid op het werk meemaakten, hoe groter de kans was dat ze zelf onbeleefd en vijandig werden.

Deze red flag wordt nog roder wanneer zelfs de baas niets van het onbeschofte gedrag zegt. “Als je de eerste dag iets meemaakt waar je manager niets van zegt, is dat een teken om snel verder te solliciteren“, zegt Tall. “Je manager zou altijd aan jouw kant moeten staan.”

3. Je collega’s roddelen over andere collega’s

Af en toe roddelen doen we allemaal weleens, maar roddelen op de werkvloer is nooit oké. Vooral niet als je op je eerste werkdag al heel wat gossip voorbij hoort komen. “Een werkcultuur waar wordt geroddeld is toxic”, vat Abbajay het nog maar eens samen.

4. Je ontdekt dat niemand er langer dan een paar maanden heeft gewerkt

“Het is niet niets om van baan te veranderen. Veel mensen zullen daarom het wel een tijdje vol willen houden bij hun baan”, vertelt Tall. “Als je veel mensen ziet die er maar een paar maanden zijn, geeft dat aan dat ze vrij snel hun besluit nemen om verder te gaan of het betekent dat ze vrij snel worden ontslagen.” Either way, is dat niet echt een teken van een gezonde werkomgeving.

5. Het bedrijf pronkt met waarden waar ze niet trots op mogen zijn

Tijdens het sollicitatieproces wil een bedrijf zich natuurlijk zo goed mogelijk op de kaart zetten, maar pas wanneer je er begint te werken kom je erachter waar zijn waarden precies liggen. Zo herinnert Tall zich het hoofdkantoor van een klant, waar het bedrijf trots zijn 150 jaar geschiedenis liet zien via foto’s. “Ik ga door 150 jaar en ik heb geen enkele zwarte of gekleurde persoon gezien”, vertelt de HR-expert. “Dat alleen al spreekt voor mij boekdelen. Het feit dat dat is samengesteld, en dat ze dat opzettelijk laten zien als een weerspiegeling van ‘wie we de afgelopen 150 jaar zijn’. Of het nou opzettelijk of onopzettelijk is, voor mij is dat net zo erg.”

6. Het werk voldoet niet aan je verwachtingen

Natuurlijk is het altijd even afwachten wat voor taken je precies zult krijgen op je eerste dag, maar het moet niet zo zijn dat het werk compleet afwijkt van je verwachtingen. Volgens Tall is dit een vroeg teken dat je voor jezelf in een niet zo gezonde werkomgeving bent terechtgekomen. “Als je er niets van zegt of te horen krijgt dat je dat werk alsnog moet doen, kun je falen. Je wordt immers veroordeeld op basis van taken waarvoor je mogelijk niet de vaardigheden hebt”, aldus de HR-expert. Die angst om te falen kan veel stress opleveren, wat weer niet goed is voor je mentale en fysieke gezondheid.

7. Na je eerste dag ben je bang voor je tweede dag

Een eerste dag bij een nieuwe baan is altijd spannend. Er zit echter een verschil tussen gezonde zenuwen en angst. Hoe je je voelt in de buurt van de mensen met wie je duizenden uren zult doorbrengen, is niet iets om te negeren. Het is dan ook heel belangrijk om naar je gevoel te luisteren, zelfs op de eerste dag. “Als je angst of ongelukkigheid voelt, zijn dat belangrijke emoties om bij stil te staan”, legt Abbajay uit. Voor een gezonde werkomgeving is het belangrijk dat je je comfortabel voelt bij je collega’s. Je hoeft niet meteen beste vrienden te worden, maar het moet niet ongemakkelijk voelen. Voel je je absoluut niet op je plek? Dan is dit wellicht niet de werkplek voor jou.

Bron: Marie Claire | Beeld: Suits