Ons voornemen voor 2022: geen heftige diëten meer volgen die toch niemand volhoudt. Diëtist Desiré van gezondeten.nl neemt de laatste dieethypes kritisch onder de loep, en vertelt wat wél werkt om blijvend af te vallen en beter in je vel te zitten.
Het Paleo dieet
Hoe werkt het?
Bij het Paleodieet (oerdieet) eet je op de manier waarop onze voorouders, de vroegere oermensen, aten. Veel vlees, vis, eieren, groente, fruit en noten. Je eet geen bewerkte producten en veel Paleo-volgers laten ook zuivel en granen staan. Het zou gezond zijn, omdat je weinig suikers, gluten en zout eet.
Wat zegt diëtist Desiré?
"Het is goed dat Paleo het eten van natuurlijke voedingsmiddelen promoot, want bewerkte producten en suikers zijn niet goed voor je gezondheid, en je komt er ook van aan als je ze te veel eet. Het is echter niet goed dat Paleo ook alle (volkoren) granen weglaat. Daardoor kun je een tekort aan B-vitamines en jodium krijgen wat kan leiden tot vermoeidheidsklachten. Het eten van te veel dierlijke producten, met name vlees, kan leiden tot een te hoog cholesterol. En laat je zuivel staan, dan kan dit weer zorgen voor een calcium-tekort. Ik zou Paleo niet aanraden, veel van dit soort diëten zijn zo beperkend dat je er een voedingstekort van kunt krijgen."
Intermitted fasting
Hoe werkt het?
Intermittent fasting betekent vasten met tussenpozen. Je kiest een tijdsframe waarin je mag eten en de overige uren vast je. Het populairst is de methode waarbij je 6 of 8 uur (bijvoorbeeld van 12 tot 18/20 uur) eet en de overige uren niet. Het idee is dat je lijf zo meer tijd heeft om vet te verbranden.
Wat zegt diëtist Desiré?
"Er zijn goede gezondheidseffecten toegeschreven aan intermittent fasting, bijvoorbeeld dat je cholesterol en suikerwaarden omlaag kunnen gaan. De vraag is alleen: komt dit door het vasten op bepaalde tijdstippen of doordat je in totaal minder eet? In zes uur tijd kun je natuurlijk minder eten dan wanneer je het jezelf toestaat om
de hele dag te eten. Daarentegen heb je ook het risico dat je door het vasten heel erge honger krijgt en daardoor in de periode dat je wel mag eten jezelf gaat overeten of extra snoept. Ook loop je het risico een verstoorde relatie met voeding te krijgen. Ik denk dat dit voor de meeste mensen niet werkt, die zijn beter gebaat bij meerdere gezonde maaltijden verspreid over de dag."
Raw food dieet
Hoe werkt het?
Bij dit dieet mag je enkel rauwe producten eten, dus niets wat bewerkt, gebakken, gekookt of gemarineerd is. Je eet veel fruit, rauwe groenten, noten, zaden en peulvruchten. Sommige raw foodies eten alleen veganistisch, anderen voegen ook rauwe vis, vlees en eieren aan hun menu toe.
Wat zegt diëtist Desiré?
"Er zit een kleine kern van waarheid in het idee dat voedingsstoffen verloren gaan als je groenten kookt. Dit is namelijk het geval bij vitamine C. Maar andere voedingsstoffen, zoals betacaroteen (een vorm van vitamine A, red.), nemen juist toe door ze te koken. Bepaalde plantstoffen, die bijvoorbeeld in peulvruchten zitten, zijn ook schadelijk als je ze ongekookt eet en je lichaam kan ze niet goed verwerken. Ik zou dit dieet absoluut niet aanraden. Bij de veganistische variant loop je het risico een tekort aan voedingsstoffen binnen te krijgen. En ga je rauw vlees eten, dan loop je ook gewoon het gevaar om bacteriën binnen te krijgen die je flink ziek kunnen maken."
Koolhydraatarm dieet
Hoe werkt het?
Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen of zelfs bijna helemaal geen ‘carbs’. Producten als brood, aardappels, pasta, havermout en rijst schrap je helemaal van je menu. Je eet wel eiwitten, groenten, vlees, vis en fruit.
Wat zegt diëtist Desiré?
"Ik geloof dat het voor ons allemaal goed is om te minderen met snelle koolhydraten die bijvoorbeeld in koekjes en gebak zitten. De koolhydraten die echter in volkorenpasta, -brood en aardappels zitten, heb je wel nodig, omdat je anders een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Ze worden langzamer opgenomen, wat zorgt voor stabielere bloedsuiker. Bij mensen met flinke obesitas kan het werken om een tijdje koolhydraatarm te eten om gewicht te verliezen, maar later voeg ik ze altijd weer toe aan hun menu. Uit onderzoeken is gebleken dat op de lange termijn qua gewichtsverlies weinig verschil te zien is tussen koolhydraatarme diëten en andere diëten waar je minder eet dan normaal. Voor goede sportprestaties en om spiermassa te behouden, moet je zeker koolhydraten eten.
Ze zijn namelijk de hoofdbrandstof van ons lichaam."
Wat werkt dan wel?
Desiré: "De meeste diëten hebben als doel om zo snel mogelijk af te vallen, en daarmee verliezen ze uit het oog wat gezond is of wat op de lange termijn effect heeft. Veel van deze diëten zijn zo extreem dat ze niet lang vol te houden zijn. En kilo’s die er heel snel af gaan, zitten er ook snel weer aan. Het klinkt heel saai, maar het enige wat écht werkt om die kilo’s er blijvend af te houden en lekkerder in je vel te zitten, is jezelf een normaal eetpatroon aanmeten met gezonde voedingsproducten uit de schijf van vijf. Dieettrucs bestaan niet, uiteindelijk draait alles om gezonde en gevarieerde voeding en méér bewegen."
Tekst: Jill Waas | Beeld: iStock