Deze voedingstekorten komen het vaakst voor

Voel jij je vaak moe of futloos? Wellicht heb je één van deze voedingstekorten.

Woman hands eating vegan salad of baked vegetables, avocado, tofu and buckwheat buddha bowl, top view. Plant based food concept.

Moe, futloos en geen energie hebben: het zijn enkele voorbeelden van klachten die je hebt bij een voedingstekort. Neem je voedingspatroon eens onder de loep om te kijken of jij een tekort hebt aan bepaalde stoffen. Wij nemen je mee in de meest voorkomende voedingstekorten én wat je eraan kunt doen.

Voedingstekorten

Heb je regelmatig last van een energietekort, futloos gevoel en slaperigheid? Dan eet je waarschijnlijk niet heel gevarieerd. Voedingstekorten zijn daarvan het gevolg, en sommige daarvan komen vaker voor dan je misschien denkt. Dergelijke tekorten zorgen voor bovenstaande klachten, en daar wil je natuurlijk graag vanaf. Deze voedingstekorten komen het meest voor.

IJzer

We weten allemaal dat het belangrijk is om genoeg ijzer binnen te krijgen. Maar wist je ook dat er twee verschillende soorten ijzer uit voeding bestaan? Heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit vooral in dierlijke producten en wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Non-heemijzer is ook te vinden in niet-dierlijke producten en wordt een stuk minder makkelijk opgenomen in je lichaam. Vooral vegetariërs en veganisten moeten goed op hun ijzergehalte letten. Om dit op peil te houden kun je bepaalde voedingsstoffen in je dagelijkse maaltijden verwerken. Denk aan bonen, bladgroenten (spinazie, boerenkool of donkere sla) en zaden. Mensen met een ijzertekort hebben vaak vooral last van vermoeidheid en een verminderd immuunsysteem. Naast voeding kun je een tekort ook aanvullen met supplementen. Maar let wel op, want een ijzeroverschot ontstaat snel. Overleg dus altijd eerst met een huisarts voordat je op supplementen overgaat.

Vitamine D

Een vitamine D-tekort is vooral in het najaar aan de orde. Ons lichaam neemt deze vitamine op bij blootstelling aan de zon – en die schijnt in het najaar helaas een stuk minder vaak dan in de zomer. Krijg je (te) weinig vitamine D binnen? Dan kun je last hebben van vermoeidheid. Het is dan ook belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan voor frisse lucht én wat zonlicht. Onthoud ook dat je deze vitamine eveneens opneemt wanneer de zon niet schijnt. Laat je dus niet tegenhouden om naar buiten te gaan als het een grijze dag is. Lukt het niet om dagelijks naar buiten te gaan? Dan zijn supplementen een goede oplossing, want vaak is één pilletje per dag al voldoende om het tekort tegen te gaan. Helaas kun je vitamine D niet makkelijk uit voeding halen.

Vitamine B12

Het is heel goed mogelijk dat je een vitamine B12-tekort hebt, maar hier in het dagelijks leven niks van merkt. Dat betekent niet dat het ongevaarlijk is. Dit tekort kan je rode bloedcellen en hersenen namelijk aantasten. Een vitamine B12-tekort komt vooral bij oudere mensen voor, omdat je lichaam in de loop der jaren automatisch minder van deze vitamine opneemt. B12 komt vooral voor in dierlijke producten, zoals melk, eieren en zuivel, dus ook vegetariërs en veganisten doen er goed aan om een supplement te slikken.

Calcium

Tot slot het calciumtekort. Calcium is niet alleen belangrijk voor een opgroeiend kind, ook op latere leeftijd heeft je lichaam er voldoende van nodig. Het houdt je botten sterk en houdt je fit. Een calciumtekort kun je makkelijk oplossen met supplementen, maar de laatste tijd wordt er enorm getwijfeld aan de werking ervan. Wees dus voorzichtig met het klakkeloos slikken van pillen, maar probeer het eerst eens uit je voeding te halen. Calcium zit vooral in donkergroene groenten, zoals broccoli, spinazie en boerenkool. Ook zuivelproducten en plantaardige alternatieven zijn goed tegen een calciumtekort.

Bron: Healthline, Margriet, Kookfans | Beeld: iStock