9 Voedingsmiddelen die je gewoon na de houdbaarheidsdatum nog kunt eten

Vooral nummer 2 had je niet verwacht!

Je kent het wel: je haalt tassen vol boodschappen, maar na een tijdje kom je erachter dat je halve voorraadkast over de houdbaarheidsdatum is. Gelukkig hoef je niet alles direct weg te gooien, want er zijn een aantal voedingsmiddelen die je gewoon nog kunt eten als ze de cruciale datum zijn gepasseerd. Het is immers zonde om al die lekkere producten in de vuilnisbak te gooien! 

Food, food, food

Volgens Cosmopolitan zijn die datums zelfs niet eens in alle gevallen voor de consument, maar voor de winkeliers bedoeld, zodat ze kunnen zien wanneer het product er al te lang ligt voor de verkoop. Daarnaast staat de datum erop om de versheid minstens tot die datum te garanderen. Het naleven van de houdbaarheidsdatum wordt echter wel strenger nageleefd bij producten als bijvoorbeeld vlees, vis en melk. Maar wat kun je dan wel goed eten als ze de houdbaarheidsdatum zijn gepasseerd? Hier komen ze:

1. Chocolade
Chocolade kun je prima nog eten nadat de houdbaarheidsdatum is verlopen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat er een wit laagje overheen komt, en de smaak slechter wordt.

2. Eieren
Bij eieren kun je vooraf moeilijk de houdbaarheidsdatum inschatten. Wel kun je voor je een ei eet goed kijken of hij nog goed is. Dit doe je door het ei in een glas koud water te leggen. Als hij zinkt is hij nog goed, maar als het ei gaat drijven is hij niet meer goed om te eten.

3. Chips
In chips zit veel zout, waardoor het goed geconserveerd blijft en het dus nog een tijdje meegaat na de houdbaarheidsdatum. Wel kan de chips minder krokant worden als het open is geweest.

4. Koekjes
Koekjes zijn minder krokant als de verpakking open is geweest, maar nog prima eetbaar zolang de schimmel er niet op groeit.

5. Blikvoedsel
Blikvoedsel is van zichzelf meestal al jaren houdbaar, maar als je het goed koel en op een droge plek bewaart, is het ook na de houdbaarheidsdatum nog even houdbaar.

6. Groenten en fruit
Groenten en fruit zijn moeilijk op houdbaarheid in te schatten. Het kan dus ook goed zo zijn dat ze na de houdbaarheidsdatum nog te eten zijn. Kijk daarom gewoon naar de staat van je groenten of fruit om te beoordelen of het nog eetbaar is.

7. Gedroogde pasta
Als je gedroogde pasta goed bewaard, is het ook na de houdbaarheidsdatum nog even houdbaar.

8. Honing en jam
Door het hoge suikergehalte in deze producten, blijft het lang geconserveerd. Ze zijn niet voor eeuwig houdbaar, maar zeker tot even na de houdbaarheidsdatum, vooral als het nog niet is geopend.

9. Alcohol
Ooit bederft alcohol wel, maar dat duurt jaren. Sommige wijnen zijn zelfs lekkerder hoe ouder ze zijn!

Bron: Cosmopolitan, Beeld: iStock

Laatste nieuws