Kan het kwaad om met je benen over elkaar te zitten?

We doen het vaak automatisch, maar kan het ook kwaad?

Woman holding her reusable cup and sitting on a street bench

Het rechterbeen over het linkerbeen (of andersom): we doen het bijna automatisch als we op een stoel op bank plaatsnemen. Met de benen over elkaar zitten voelt voor veel mensen als een natuurlijke houding. Toch kunnen je bloedvaten en zenuwen op dat moment tijdelijk afgeknepen worden. We vragen ons daarom af: hoe erg is het om met je benen over elkaar te zitten? 

Benen over elkaar

Of we nou achter ons bureau, in een café of in de wachtkamer bij de huisarts zitten: we doen bijna altijd onze benen over elkaar. Met de benen gekruist zitten, is voor veel mensen een prettige zithouding. Het maakt rechtop zitten namelijk makkelijker, doordat het bekken gestabiliseerd is en de buikspieren minder aangespannen worden. En draag je een rok of een jurk? Dan is het kruisen van je benen natuurlijk de ideale manier om tegen inkijk te beschermen.

Schadelijk of niet?

Hoewel het misschien goed voelt om met je benen over elkaar te zitten, wil dit niet per se zeggen dat het ook goed ís om te doen. Zo haalt Quest een onderzoek uit 2014 aan, waarin is aangetoond dat mensen die langer dan drie uur per dag hun benen kruisen, sneller een slechte houding krijgen dan mensen die dat niet doen. Een uitgebreider onderzoek in 2015 heeft echter aangetoond dat niet het over elkaar slaan van de benen, maar juist het voorover zitten een negatieve invloed heeft op de houding. Volgens Quest is het dan ook belangrijk om regelmatig van zithouding te wisselen om zo negatieve gevolgen voor je houding te beperken. Toch is er (nog) geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het schadelijk is om met je benen over elkaar te zitten.

Pijn in gewrichten

Er zijn echter wel degelijk mensen die klachten ervaren door het kruisen van de benen. Zo meldt Women’s Health dat dit voor meer druk op de gewrichten en bilspieren zorgt. Daarnaast toont onderzoek van het medische centrum van Rotterdam aan dat de spanning tussen het heiligbeen en dijbeen kan toenemen bij gekruiste benen. Dit kan leiden tot pijn in het SI-gewricht, dat zich aan de linker- en rechterkant van het midden van de onderrug bevindt. Heb je last van je onderrug en zit je regelmatig met je benen over elkaar heen? Dan is het misschien een beter idee om met beide benen op de grond te zitten.

Hogere bloeddruk

Ook kunnen gekruiste benen leiden tot een hogere bloeddruk, schrijft MaxVandaag. Wanneer je je benen over elkaar heen slaat, neemt je bloeddruk toe. Wanneer je je benen echter weer van elkaar af haalt, neemt de bloeddruk weer af. Dit effect is dus vooral van belang wanneer je je bloeddruk wilt meten, schrijft de website.

Beknelde zenuwen

Zit je lang met je benen over elkaar? Dan kun je last krijgen van tintelingen of een slapend been. Volgens Thuisarts.nl kan vaak en langdurig over elkaar slaan van de benen in sommige gevallen zelfs zorgen voor een beknelde bovenbeenzenuw. Op de website is te lezen dat jaarlijks vier op de honderdduizend mensen hier last van krijgen. Er zijn verschillende oorzaken voor te noemen, maar gekruiste benen is er één van. Gelukkig verdwijnen de klachten bij de meeste mensen vanzelf binnen twee jaar. Maar toch: voorkomen is beter dan genezen. Beide voetjes op de grond, dus.

Spataderen

Tot slot klinken er vaak geluiden dat het kruisen van de benen zou zorgen voor spataderen. Hier is echter nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dus bewijs hiervoor is er niet. Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van Erasmus MC snapt deze gedachtegang wel, vertelt ze aan de Volkskrant. Bij gekruiste benen ontstaat er namelijk druk op de aders, waardoor spataderen kunnen ontstaan. Toch zijn er nog veel andere risicofactoren die volgens Nijsten een grotere rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, weinig bewegen of ouderdom.

Hoe erg is het?

Kortom: het is niet schadelijk om met je benen over elkaar heen te zitten. De meeste mensen zullen hier geen (langdurige) klachten van ondervinden. Wel is het verstandig om niet te lang met gekruiste benen te zitten en wat vaker van zithouding te wisselen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock