Oliebollen uit de airfryer: minder vet, net zo lekker

We staan op het punt om het nieuwe jaar in te luiden, en daar horen natuurlijk oliebollen bij. Deze traditionele lekkernij is favoriet bij velen, al worden we iets minder blij van de hoeveelheid vet. Wil je toch genieten van oliebollen, maar dan in een gezondere variant? Probeer eens oliebollen uit de airfryer: eenvoudig te maken én net zo lekker!

Oliebollen airfryer

Traditionele lekkernij

First things first: waar komt deze smakelijke traditie eigenlijk vandaan? De oliebol heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Oorspronkelijk waren het 'oliekoeken', stevige hapjes die in de winter werden gegeten omdat ze rijk waren aan calorieën en daardoor een goede energiebron in koude tijden.

In de 17e eeuw werden oliebollen vaak gegeten tijdens oud en nieuw vanwege hun symbolische betekenis: ze zouden mensen beschermen tegen boze geesten. Dit gebruik hangt samen met het midwinterfeest, waar men geloofde dat voedseloffers bescherming boden. Pas in de 19e eeuw werd de oliebol met rozijnen en krenten populair, en sindsdien is het een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse jaarwisseling.

Oliebollen bakken

Voor veel families is het een jaarlijkse traditie om op oudejaarsdag zelf aan de slag te gaan en oliebollen te bakken. De frituurpan draait overuren en de geur roept de nodige nostalgische gevoelens op. Maar zoals we eerder vertelden, zijn ze behoorlijk vet en bevatten flink veel calorieën. Met de overvloed aan eten van het kerstdiner nog in ons achterhoofd, kunnen we ons voorstellen dat je graag een gezondere variant van deze traktatie maakt. Gelukkig kun je de frituurpan inwisselen voor de airfryer, waardoor de oliebollen een stuk minder vet en calorierijk zijn. De structuur is iets steviger en minder luchtig, maar de smaak is heerlijk en ze zijn lekker knapperig. Zo maak je ze:

Dit zijn de ingrediënten (10 tot 12 oliebollen):

  • 700 gram bloem
  • 500 milliliter lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 14 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels suiker
  • Snufje zout
  • Poedersuiker voor garnering
  • Olijfoliespray
  • Optioneel: 150 gram krenten en/of rozijnen

Bereidingswijze:

  • Verwarm de melk tot het lauwwarm is. Voeg de gist en suiker toe. Laat dit 10 minuten staan tot het begint te schuimen.
  • Zeef de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erin. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag.
  • Wil je oliebollen met krenten of rozijnen? Voeg deze dan nu toe. Zorg ervoor dat je de krenten of rozijnen goed door het beslag mengt, zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme, tochtvrije plek ongeveer 1 uur rijzen. Het beslag moet in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de airfryer voor op 200 graden.
  • Roer het beslag kort door zodat de lucht eruit kan. Schep met olie bevochtigde lepels (of een ijslepel) bollen van het beslag.
  • Spray het mandje van de airfryer licht in met olijfoliespray.
  • Plaats enkele porties beslag in het mandje van de airfryer, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken! Bak de oliebollen in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar, draai ze halverwege om voor een gelijkmatige kleur. Herhaal dit proces voor de rest van het beslag.
  • Laat de oliebollen even afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker voor het serveren.

Oliebollen uit de airfryer zijn een gezondere keuze omdat je minder olie gebruikt, terwijl ze toch smakelijk en krokant blijven. Nog een pluspunt: geen vervelende frituurlucht die nog dagen in je huis blijft hangen!

Food
  • MVO Nederland, Albert Heijn, MaxVandaag
  • Adobe Stock