Bewezen: je kunt écht allergisch zijn voor sporten

Wait, what?

Diverse People Running on Treadmill

Zweet jij liever in de sauna dan in de sportschool? Daar ben je vast niet de enige in. Maar er zijn ook mensen die blijkbaar echt een allergie hebben voor sporten.

Sportallergie

De allergie heeft de ingewikkelde naam exercise induced anaphylaxis (EIA) en is niks om grappen over te maken, want het is een serieuze ziekte. Het is een aandoening waarbij mensen bij inspanning een allergische reactie krijgen door toename van de lichaamstemperatuur. Klachten als galbulten, jeuk, netelroos, ademhalingsproblemen, braakneigingen en het gevoel flauw te vallen, zijn het gevolg. Er bestaat zelfs een kans dat je hartproblemen krijgt en in zeldzame gevallen kun je ook in shock raken.

Gelukkig is de aandoening zeldzaam want naar schatting hebben 50 op de 100.000 mensen dit. Ook zou het vaak te behandelen zijn door voor het sporten een anti-allergietablet in te nemen.

Andere variant

Er bestaat nog een variant van deze sportallergie, genaamd food dependent exercise induced anaphylaxis. Zoals je al leest, heeft dit met voeding te maken. Er treden klachten op na het eten van een bepaald voedingsmiddel binnen vier uur na het sporten.

Heb jij simpelweg geen zin om te sporten, dan is dat toch echt iets anders dan deze zeldzame allergie. Dus hup, no excuses!

Beeld: iStock