Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met het eten van vlees

Wil je vegetarisch of veganistisch gaan eten?

Is it really a diet if it tastes so good?

Steeds meer mensen gaan vegetarisch of plant based eten. Overweeg jij de switch? Houd er dan rekening mee dat het de volgende effecten op je lichaam kan hebben.

Geen vlees

Heb je besloten geen vlees meer te eten, maar vegetarisch of veganistisch? Dat heeft ook effect op je lichaam. Dit kun je verwachten:

1. Je stoelgang verandert

Hoef je momenteel niet zo vaak naar het toilet voor een nummertje 2? Dan kan dat maar zo veranderen als je veganistisch of vegetarisch gaat eten. Door meer plantaardig voedsel als bonen, groenten en granen te eten, krijg je meer vezels binnen. Hierdoor kan je darmfunctie verbeteren waardoor je waarschijnlijk een regelmatigere stoelgang krijgt.

2. Je kunt er een opgeblazen gevoel aan overhouden

Van bepaalde groenten zoals spruitjes, broccoli en kool is bekend dat ze extra gasvorming kunnen veroorzaken. Ga je dus opeens meer groenten eten, omdat je het vlees links laat liggen? Dan kun je wat winderiger worden en een opgeblazen gevoel ervaren. Funfact: scheetjes van vegans stinken over het algemeen iets minder.

3. Je krijgt meer voedingsstoffen binnen

Als je geen vlees meer eet en je energie uit andere voedingsmiddelen moet halen, krijg je waarschijnlijk meer voedingsstoffen binnen, zegt diëtiste Kim Rose. "Je verhoogt de opname van vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels met een plantaardig dieet", vertelt ze aan The Huffington Post. En dat kan een voordelig effect op je gezondheid hebben. Zo vertelt ze dat het je cholesterol kan verbeteren, dat je langer verzadigd bent en dat je je energieker kunt voelen.

4. Je kunt er ook ongezonder door worden

Ten onrechte wordt nog weleens gedacht dat veganistisch eten gelijk staat aan gezond eten. Anno 2021 zijn er tig ongezonde veganistische en vegetarische alternatieven op de junkfoodmarkt en hierdoor kun je alsnog veel bewerkt en ongezond voedsel binnenkrijgen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende research te doen naar een vegetarisch of plantaardig dieet voordat je eraan begint. Als je elke dag een boterham met pindakaas eet omdat je niet weet wat voor vegan lunch je anders kunt eten, is je dieet vrij eenzijdig.

5. Je lichaam krijgt voldoende proteïne binnen

Vlees mag dan wel boordevol proteïne zitten, maar ook plantaardige voedingsmiddelen kunnen rijk zijn aan deze bouwstenen. Natuurlijk is het goed om je proteïne-inname in de gaten te houden, maar de kans is klein dat je hier te weinig van binnenkrijgt als je er een gebalanceerd voedingspatroon op nahoudt. 'Verscheidene noten, zaden, quinoa, bonen, erwten en producten op basis van soja zijn goede eiwitbronnen die ook een scala aan vitamines en mineralen bevatten', ligt Rose toe.

6. Je lichaam kan een vitamine B12-tekort ontwikkelen

Tegenwoordig wordt aan veel vlees- en zuivelvervangers B12 toegevoegd, want dit is de enige vitamine die niet van nature voorkomt in plantaardige voeding. Veel vegetariërs en veganisten kiezen er daarom voor om vitamine B12-supplementen te slikken. Daarnaast kan het ook nodig zijn om andere supplementen zoals ijzer en calcium te slikken, maar dit hangt sterk af van je eigen lichaam en dieet. Bij een huisarts kun je hier extra informatie over inwinnen en je ijzergehalte laten checken.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock