Altijd nog ruimte voor een toetje? Dit is hoe dat kan

Er zijn meerdere verklaringen voor.

Vreemd, maar waar: hoeveel we ook gegeten hebben, na het diner is er altijd nog ruimte voor een toetje. Soms lijkt het wel alsof we er een aparte ruimte voor in ons lijf hebben. Hoe zit dat nou eigenlijk? 

Factoren en signalen

De werking van onze maag kunnen we vergelijken met die van een ballon. Hij is niet zo groot op het moment dat hij leeg is. Als we vervolgens iets eten of drinken, zet hij uit. Hoe ver een maag kan uitzetten, hangt van de druk in de buik af en van de mate waarin de maagwand uit kan zetten.

In Noorwegen is er onderzoek gedaan naar factoren waardoor een maag kan uitzetten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de conclusie dat er drie van die factoren zijn: 1. Het zien en ruiken van eten; 2. Wat voor eten er verder al in de maag zit en 3. De twaalfvingerige darm. Die drie factoren worden met elkaar gecombineerd en op basis daarvan worden signalen naar de hersenen gestuurd. De hersenen sturen vervolgens een signaal naar de maag. Dit kan een signaal zijn dat de maag zich kan ontspannen, waardoor je het gevoel krijgt dat er ruimte is voor meer eten of drinken.

Ontspanning

Veel toetjes bevatten suiker of glucose, wat een ontspannend effect op de maag heeft. Volgens lifestyle coach en diëtist Marieke de Witt kan alleen de gedachte aan zoet eten er al voor zorgen dat je maag zich ontspant. “Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Je hoeft er alleen maar aan te denken”, zegt De Witt in gesprek met Women’s Health. Daardoor ontstaat het fenomeen dat we ook wel de ‘toetjesmaag’ noemen.

Sensorische verzadiging

Ook postdoctoraal onderzoeker Anouk Hendriks van de Universiteit Maastricht heeft onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Zij heeft een andere verklaring voor de ‘toetjesmaag’, namelijk sensorische verzadiging. Dat houdt in dat je tijdens het eten verzadigd raakt door sensorische kenmerken (textuur, geur en smaak). “Het eten gaat je een beetje vervelen. Daardoor denk je dat je vol bent, maar als het toetje op tafel komt, heb je daar toch nog ruimte voor omdat het een andere smaak en textuur heeft”, vertelt ze bij NPO Radio 1. Weten we dat ook weer!

Bron: Kookfans | Beeld: iStock