Bewezen: moederschap staat gelijk aan een 98-urige werkweek

Moeder wisten het natuurlijk al, maar nu is het ook bewezen.

Mom comforts fussy baby

Je hebt normaal al het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten, maar als moeder al helemáál. En dat klopt ook wel een beetje. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het moederschap gelijk staat aan een 98-urige werkweek. Poeh!

Full-time mama

Die 98 uur is niet niks — het staat bijna gelijk aan 2,5 full-time banen. Even voor de duidelijkheid: een week bestaat uit 168 uur. Idealiter slaap je daarvan zo’n 56 uur. Dat betekent dus dat moeders bijna ál hun wakkere uurtjes besteden aan hun kinderen. Volgens de cijfers uit het onderzoek zouden moeders nog zo’n 14 uur per week overhebben voor hun partner, hun werk of het huishouden. De deelnemende vrouwen van het onderzoek hadden gemiddeld 1 uur en 7 minuten per dag voor zichzelf.

Bepaalde leeftijden

Heb je als moeder vaak het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten? Niet zo gek dus als je de cijfers ziet. Wel moet gezegd worden dat het onderzoek keek naar moeders van kinderen met een leeftijd tussen de 5 en de 12 jaar oud. Met jongere kinderen zou het aantal uren gerust nog wat hoger kunnen liggen. Worden de kinderen ouder en zelfstandiger, dan geeft dit uiteraard meer ruimte in je agenda.

Oneindige takenlijst

“De resultaten van dit onderzoek benadrukken hoe veeleisend het moederschap kan zijn”, wijst gezondheidsexpert Casey Lewis uit aan Yahoo News. Wat de reddende engelen zijn van de drukke moeders? Het onderzoek noemt babydoekjes, tablets, kinderprogramma’s, kant-en-klaar-maaltijden, koffie, Netflix en de hulp van grootouders of babysitters als onmisbare steun. “Veel drukke moeders zullen zich herkennen in deze lijst, die duidelijk maakt dat moeders voortdurend de noodzaak voelen dat ze hun familie moeten voeden en verzorgen, week in week uit”, aldus Lewis. Tja, een flinke werkweek is het wel. Maar wat je ervoor terugkrijgt is niet in salaris uit te drukken. Toch, mama's?

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock