Het is bewezen dat vrouwen het een stuk eerder koud hebben dan mannen. Hoe dan? Het zou alles te maken hebben met je interne kachel...
Verklaring
Marken Lichtenbelt, hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht, heeft het antwoord op de vraag waarom vrouwen het sneller koud hebben. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: vrouwen hebben namelijk een kleinere kachel in hun lichaam dan mannen.
Dit komt omdat vrouwen beschikken over een minder vetvrije massa in hun lichaam; ze hebben minder spieren en meer vetweefsel. Hierdoor maken vrouwen minder warmte aan. Dus kruip maar lekker onder die deken op de bank!
Koude voeten
Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat vrouwen veel vaker koude voeten hebben dan mannen. Maar waarom is dat eigenlijk? Proefkonijnen deed er onderzoek naar en het heeft te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit hormoon bepaalt in het vrouwelijke lichaam of de haarvaten worden afgesloten. Deze haarvaten zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor de warmtetransport door het lichaam. Als het koud is, sluiten die haarvaten zich af, zodat de warmte zich onttrekt uit de handen, voeten en het gezicht en zich verplaatst naar de vitale organen, zoals het hart en de longen. Bij vrouwen gebeurt dit dus sneller dan bij mannen.
Vet
Bij zwangere vrouwen is dit volgens Proefkonijnen nog vaker het geval, omdat het lichaam de warmte onttrekt uit de voeten en handen om het kindje warm te houden. Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen meer lichaamsvet dan mannen. Dit vetlaagje zorgt ervoor dat je de warmte wel vasthoudt, maar minder goed opneemt van buitenaf.
Bron: Women's Health, Proefkonijnen | Beeld: iStock